Кабинетът на промяната е воден от националиста Нафтали Бенет

Стотици граждани на Израел излязоха по улиците на Тел Авив, за да отбележат края на ерата Нетаняху. Вече бившият премиер ръководеше страната в продължение на 12 години, но късно снощи парламентът одобри нов кабинет. 

Новото правителство е водено от националиста Нафтали Бенет. То беше одобрено късно снощи. При инфарктното гласуване. 60 депутати подкрепиха кабинета, а 59 се обявиха против него. 

Новата управляваща коалиция е сценарий, който мнозина анализатори не можеха да си представят. Тя включва леви, центристки, десни и арабски партии, които нямат почти нищо общо, освен желанието им да отстранят от премиерския пост Бенямин Нетаняху.

КРАЙ НА ЕРАТА „НЕТАНЯХУ”: Парламентът гласува за новото правителство в Израел

"В началото на нова ера сме. Трудностите от съставяне на правителство на единството, вече са зад гърба ни. Сега, гражданите на Израел изискват от нас и ние трябва да изпълним изискванията им. Ще действаме заедно, в партньорство и с отговорност, за да затворим бездната между хората и да направим държавата функционираща отново след дълъг период на парализа", заяви Нафтали Бенет.   

Веднага след новината, че Израел има нов министър-председател, хиляди излязоха по улиците, за да празнуват края на рекордното, 12-годишно управление на Бениямин Нетаняху. 

Стотици хора пък отидоха пред официалната резиденция на вече бившия премиер в Йерусалим. 

 

 

 
"Много различни хора се обединиха, въпреки че не са съгласни един с друг, но успяха да се чуят и да решат как е най-добре за всички", категорична е Идит Киачиновски.

Новото правителство, формирано след изборите на 23-ти март ще се фокусира върху вътрешните реформи, но не планира промяна по най-наболелите теми, като политиката спрямо палестинците.