За пратките ще се подава и митническа декларация

От днес всички онлайн покупки от страни извън Европейския съюз ще се облагат с ДДС. Досега получаването само на малки пратки до 22 евро беше освободено от данък. Освен начисляването на ДДС, за пратките ще се подава и митническа декларация.

Промяната влиза в сила като част от пакет за електронна търговия на Европейския съюз, с който се въвеждат нови правила за дистанционна продажба. Целта е да се ограничат случаите на заобикаляне на данъка, като умишлено се декларира внос на малки пратки.

Новите правила не влизат в сила само у нас, а във всички европейски държави. Досега от данъчно облагане бяха освободени пратките до 30 лева. 

Колко активна обаче е търговията между България и всички трети страни? Националната статистика отчита, че в първите 4 месеца на тази година вносът на стоки у нас от държави извън Европейския съюз е на стойност близо 9 милиона лева. Или това е ръст с близо 16 на сто спрямо 2020-а.  

Поръчваме най-много стоки от Турция и Русия, а веднага след тях идва страната с най-популярната у нас онлайн платформа за пазаруване – Китай. 

Поне веднъж месечно Спасимир посещава пощата, за да си вземе поредната поръчка от онлайн магазин от Китай, Съединените щати или Англия.  

"Пазарувам най-вече по-малки неща, имало е случаи, в които съм поръчвал и техника. Човек може да прецени, че ако периода на чакане не го притеснява – може да получи нещо за доста по-ниска стойност, отколкото от тук", обяснява той.

ПРЕДИ И СЛЕД ПАНДЕМИЯТА: Как се промени пазаруването? (ВИДЕО)

Днес идва за пратката си без да е сигурен – ще му бъде ли начислено ДДС и ще дължи ли допълнителни такси – заради новия регламент, който действа в целия ЕС.  

"В случая не платих нищо, тъй като стоката е влязла в България преди влизането в сила на регламента", казва Спасимир.

"Ако клиентът си е предплатил предварително ДДС-то в сайта, в който е поръчал стоката, той ще я получава в пощенската станция, без да заплаща нищо. Процедурата става много по-лесна – както да доставиш пратка между два града в България", заявиха от „Български пощи“.

В противен случай данъкът ще се начислява в пощенския клон или куриерската фирма. 
И тъй като ще попълнят митническата декларация и ще платят ДДС на търговеца вместо него, от "Български пощи" ще изискат от клиента такса в размер на 3,90 лв.

Агенция „Митници“ не събира такси за подаването на тези декларации.

Промяната предизвика серия от въпроси - телефоните на български пощи прегряха, а системата на агенция митници блокира в първите часове на 1 юли. 

На пръв поглед новия регламент ще оскъпи малките покупки от най-популярните онлайн платформи. Но от „Български пощи“ уверяват, че ще улеснят клиентите.