Държавният департамент е обезпокоен от насилието в последните дни на антиправителствените протести

Държавният департамент на САЩ днес призова за спокойствие в Куба и обяви, че е загрижен от кадрите с насилие, разпространени през последните няколко дни, предаде Ройтерс.

"Призоваваме за спокойствие и осъждаме всяко насилие срещу мирно протестиращите хора, като призоваваме също кубинското правителство да освободи всички, задържани заради мирен протест", каза говорителят на Държавния департамент Нед Прайс на редовния си брифинг.

Прайс каза още, че САЩ винаги са разглеждали различни възможности, които да им позволят да подкрепят кубинския народ. САЩ призоваха също властите в Куба да възстановят достъпа до мобилен интернет, прекъснат след историческите антиправителствени демонстрации, предаде Франс прес.

"Призоваваме управляващите в Куба да проявят сдържаност и да уважават гласа на народа като отворят всички средства за комуникация онлайн и офлайн", заяви Прайс.

Затварянето на достъпа до технологии, затварянето на информационните канали, по никакъв начин не отговаря на нуждите и законните стремежи на кубинския народ, добави говорителят на американското външно ведомство.

Поздравяваме кубинския народ за проявената голяма смелост, заяви Прайс и изтъкна, че Хавана се е опитала да заглуши гласа му.

Източник: БТА