Има прекъсвания на електричеството в редица райони в областта

Извънредно положение в гръцката столица Атина. Пожарът, който нанесе големи щети край града, все още гори. Изгорели са десетки частни имоти. Близо 30 фирми съобщават, че селскостопански и търговски сгради са разрушени. Изгорели са близо 100 автомобила. В Атина съобщават и за опасно ниво на твърдите частици във въздуха заради пожара.

СНИМКИ ОТ БЕДСТВИЕТО МОЖЕ ДА ВИДИТЕ ТУК

Повече от 500 пожарникари прекараха нощта в борба с пламъците, които обхващат жилищни райони в северната част на Атина. Стихията се придвижва на три фронта – в предградията Варибоби, Тракомакедонес и Татои. С настъпването на деня в борбата със стихията се включиха 5 специализирани самолета и 9 хеликоптера. Мобилизирани са части от армията, полицията, както и общински служители и десетки доброволци.

От няколко дни насам метеоролозите предупреждават за опасност от пожари, тъй като температурите в страната са над 40 градуса.

Горят три предградия на Атина (СНИМКИ+ВИДЕО)

„В района, където избухна пожарът, живакът скочи до 45 градуса, при по-малко от 10% влажност. Тези екстремни условия се дължат на големите горещини, които са обхванали страната от миналата седмица насам. Поривите на вятъра достигат 6 по скалата на Бофорт. Всичко това доведе до множество въздушни потоци, носещи голям топлинен товар, който се раздухваше в гъсто залесена зона. Така горският пожар създаде свой собствен микроклимат”, заяви Никос Хардалиас, заместник-министър на гражданската защита.

Въпреки бързото настъпване на пламъците има възрастни хора, които отказват да се евакуират и се налага полицията да ги извежда насила. Огънят бързо се разпространява от горите към населените райони. Гъстите облаци дим се виждат от цяла Атина, слой пепел се е образувал на отдалечени от пожарите места.

Унищожени са десетки къщи и училище по пътя на стихията. Заради пламъците е спрян високоволтов електропровод, което доведе до прекъсвания на електричеството в редица райони в областта Атика.

Периодично се спира движението по основната магистрала, която води към Атина. От няколко дни насам метеоролозите дни наред предупреждават за опасност от пожари заради най-тежката гореща вълна за последните 30 години.

Към момента няма постъпили сигнали за бедстващи или пострадали български граждани при разразилия се голям пожар край столицата Атина, както и при останалите пожари в Гърция, съобщават от МВнР.

При необходимост от съдействие сънародниците ни могат да се свържат с посолството в Атина на дежурен директен телефон: +30 210 67 48 107 или дежурни телефони в извънработно време: +30 210 67 48 105, 106, 107, както и с генералното консулство в Солун на телефон: +30 2310 829 210; +30 2310 869 510 и дежурен телефон в извънработно време: +30 2310 869 520.

Информация: Бойка Атанасова