Талибаните няма да приемат удължаване на евакуацията, извършвана от чуждестранни военни

Талибаните няма да приемат удължаване на евакуацията от Афганистан, извършвана от чуждестранни военни. Това обявиха от радикалната ислямистка организация.

Съединените щати си бяха поставили краен срок до 31 август за изтеглянето на всичките си военни сили. Талибаните предупредиха още, че няма да обявят ново правителство докато в Афганистан има американски войници.

В евакуацията от Афганистан ще се включат и граждански самолети, обяви Вашингтон. Общо 18 машини ще транспортират хората към трети страни, а целта е това да се случва възможно най-бързо.

"Вземете ни с вас" - отчаяният зов на афганистанците, които не могат да достигнат летището на Кабул

"Сражаваме се едновременно срещу времето и мястото. Това е, което правим. Съревнованието продължава дори и през нощта. И се опитваме да го направим възможно най-бързо и най-безопасно. Фокусирирали сме се към завършване на тази мисия колкото бързо можем", говорителят на Пентагона Джон Кърби.

ЕКСКЛУЗИВНО: Разказ на един от българите, евакуирани от Афганистан

До момента са извозени 28 хиляди души, но още няколко хиляди остават извън летището и чакат да напуснат страната. Американският президент Джо Байдън обаче има известни опасения.

Всички полети от летището в Кабул са преустановени (ВИДЕО)

"Знаем, че терористи могат да се опитат да се възползват от ситуацията и да атакуват невинни афганистанци или американски военни. Запазваме постоянна бдителност, наблюдаваме и ще предотвратим заплахи от всякакъв източник. Включително, ако източникът е ИДИЛ", заяви Байдън.

Афганистанка роди на борда на американски военен самолет (ВИДЕО+СНИМКИ)

Представители на талибаните са въвели ред в района около летището и са подредили хората на дълги опашки. Въпреки опита за овладяване на ситуацията, в района на аерогарата в Кабул е избухнала престрелка между афганистанските сили за сигурност и неизвестни нападатели. Един човек е загинал, трима са ранени. В престрелката са участвали също американски и германски сили. 

Пожар на летището в Кабул (ВИДЕО)