Подобна процедура съществува от 2011 година

Напрежение и протест след унищожителната градушка, която удари Ръжево Конаре. Властите потвърдиха, че градоносният облак не е бил разбит заради преминаването на транспортен съюзнически самолет. Агенцията за борба с градушките е имала забрана за изстрелването на ракети.

Продължилата 40 минути градушка в региона унищожи земеделската продукция, а производителите блокираха общински пътища с въпроса - как държавата ще ги компенсира.

Опустошителна градушка в Пловдивско, земеделци искат обезщетения (ВИДЕО)

Напрежението в Ръжево Конаре днес ескалира, като земеделци блокираха за четири часа пътя към селото. Още не могат да забравят ужаса от падналата градушка. А до него се стигна, след като за час е имало забрана да се изстрелват ракети, които да разбият градоносните облаци.

„В следствие на тази забрана, тази клетка, която беше над Ръжево Конаре, не можа да бъде обработена”, обясни Георги Михайлов от Агенцията за борба с градушките.

Кацане на самолет по време на бурята е причината за забраната, потвърди пред хората и министърът на  земеделието Христо Бозуков.

„Разбрах, че е военен, транспортен самолет от съюзническите сили”, обясни Бозуков.

Дори и днес над Ръжево Конаре прелитаха военни самолети.

Това става за минути, а бедствието там е продължило близо час. Време, в което не е ясна координацията между различните институции. Това е причината да се инициира среща между военни и земеделското министерство, като разговорът ще бъде за времето, в което може да се атакуват облаците с град.

„Има възможности срокът да бъде намален не до един час, а на половин час. Според мен и това е достатъчно при една силна градушка”, обясни Бозуков.

Земеделците в пловдивско споделят, че градът е убил не само продукцията им, а  е отнел изцяло и препитанието на семействата им. Щетите са за милиони.

Градушка удари Пловдивско снощи (ВИДЕО)

Същевременно от Върховната административна прокуратура съобщиха, че две министерства са сезирани по случая. От земеделското министерство се иска да провери дали са изпълнени изискванията за противоградна защита. Прокуратурата иска от служебния министър на транспорта да провери имало ли е разрешение или забрана да се изстрелят ракети срещу градоносните облаци. Ако е имало забрана, по какви причини.