Ако го има, ще е с 20% по-скъпо, заяви тя

405 000 домакинства в София са заплашени да останат без парно. За това предупреди Мая Манолова, председател на Комисията по ревизия на предишното управление. По думите й проблемът е в Комплексното разрешително, което не е подновено от Изпълнителната агенция „Околна среда”.

Манолова заяви, че е отнесла въпроса до всички отговорни институции, но отговор не е получила. По думите й по въпроса е трябвало да работят столичният кмет Йорданка Фандъкова, председателят на Общинския съвет, както и шефът на „Топлофикация София”.

„Крайният срок, в който трябваше да инвестират в пречиствателни съоръжения, изтече преди 1 година. Въпросът е дали Фандъкова и ГЕРБ залагат мина за предстоящата кампания”, каза Манолова.  

„Крайният срок, в който трябваше да инвестират в пречиствателни съоръжения, изтече преди 1 година. Въпросът е дали Фандъкова и ГЕРБ залагат „мина” за предстоящата кампания. Със сигурност залагат икономическа „мина” за столичани, които заради без действието им може да останат без парно от 1 октомври. Компенсирането на отоплението през ток ще постави в риск електропреносната мрежа”, каза Манолова.  

„Сметките показват, че отоплението на ток ще е по 1152 лева средно на отоплителен сезон или със 500 лева повече отколкото на парно. Фандъкова мълчи за това. Мълчи и шефът на „Топлофикация””, коментира още Манолова.

„Ние от „Изправи се БГ! Ние идваме” искаме изслушване на столичния кмет Йорданка Фандъкова, на председателя на Общинския съвет Герджиков, както и на изпълнителния директор на „Топлофикация София”. Искаме да представят на народните представители какви действия смятат да предприемат, така че хората да не са без ток и парно от 1 октомври”, заяви Манолова.

И докато задълженията на „Топлофикация-София” са над 1 млрд. лева, коментира Манолова, Надзорният и Управителният съвет са си раздали за 2020 г. възнаграждения от общо 293 000 лв.

„Единственото, което КЕВР прави, е да повишава цената на парното. От 1 октомври, ако го има, ще е с 20% по-скъпо”, заяви Манолова.

Редактор: Ина Григорова