Опозиционните коалиции изключват възможността да работят с премиера Андрей Бабиш

Две опозиционни коалиции изненадващо спечелиха мнозинство в парламента, стана ясно след преброяването на почти 99 процента от гласовете на парламентарните избори в Чехия, предаде ДПА.

Коалицията "Заедно" и съюзът на Партията на пиратите и на партията "Кметове и независими" печелят общо 108 места в долната камара на чешкия парламент, която е с двеста места.

По последни данни "Заедно" печели 27,6 процента от гласовете на избирателите, а съюзът на Партията на пиратите и на "Кметове и независими" - 15,5 процента. Партията на премиера Андрей Бабиш АНО печели 27,3 процента.

Изборните резултати на двете опозиционни обединения им дават възможност да сформират правителство и да свалят от власт Бабиш и неговите съюзници, отбелязва Ройтерс.

По време на предизборната кампания премиерът Бабиш бе засипан с критики във връзка с начина на управление на коронавирусната криза в Чехия и с твърденията, че се е възползвал от премиерската си длъжност, за да обслужва собствените си бизнес интереси, отбелязва Ройтерс. Бабиш отхвърля всички обвинения срещу себе си.

Чехия избира нов парламент

Опозиционните коалиции изключват идеята да си сътрудничат с Бабиш, тъй като според тях той е бил в неприемлив конфликт на интереси, докато е бил премиер. Опозицията обеща да намали бюджетния дефицит и да управлява по прозрачен начин.

 

 

Чешката комунистическа партия, която през последните четири години подкрепяше правителството на малцинството на Бабиш, получи слаб резултат и не успя да влезе в парламента за първи път от Втората световна война.

Самият премиер Андрей Бабиш поздрави опозиционното обединение "Заедно" за победата му на парламентарните избори.

Бабиш заяви, че е готов да води преговори за сформирането на ново правителство, ако президентът Милош Земан му възложи тази задача.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА