Сградата може да направи пълен кръг от 360 градуса

Босненец построи въртяща се къща, за да удовлетвори желанието на съпругата си за разнообразна гледка през прозореца, съобщава Асошиейтед прес.

Макар да не може да се мери с Тадж Махал, семейната къща в малкия босненски град Сърбац също представлява своеобразен паметник на любовта, отбелязва агенцията. Сградата е построена от 72-годишния Воин Кусич за съпругата му Любица.


Постройката със зелена фасада и червен покрив може да направи пълен кръг от 360 градуса.
"След като достигнах напреднала възраст и децата ми поеха семейния бизнес, най-накрая имах достатъчно време, за да изпълня желанието на съпругата си - да може да променя изложението на стаите в къщата, когато поиска", споделя Кусич.

Спасиха мъж, оцелял 3 седмици в пустошта на Аляска, без подслон (ВИДЕО)

Къщата се върти около седемметрова ос, проектирана от Кусич, а гледката се променя от нива с царевица и земеделска земя към гора и река. При най-бавния темп къщата може да направи пълен кръг за 24 часа, а при пълна скорост постига това за 22 секунди, обясни босненецът пред Ройтерс.

25 снимки, които могат да разтопят и най-леденото сърце (ГАЛЕРИЯ)

Проектът е отнел на мъжа почти шест години. По думите му къщата е по-устойчива на земетресения от стационарните жилища. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

 
Източник: БТА