Условията в района са много тежки, каза още той

Транспортният министър Христо Алексиев заяви, че няма замърсяване на морето заради кораба "Вера Су", като апелира темата да не се преекспонира. "България няма нужда сама да си създава екокатастрофа", заяви той.

"Специализираните фирми от Холандия за спасителни операции, както и тези на корабособственика, бяха категорични, че при тези атмосферни условия подобна акция е невъзможна. Това означава, че нашите действия в момента при това вълнение от три-четири-пет бала на морето е много сериозна операция", каза още той. 

Капитанът и вторият помощник-капитан на „Вера Су” остават в ареста (СНИМКИ)

Припомняме, че търговският кораб "Вера Су" заседна на 20 септември край бреговете на Яйлата. Корабът плава под панамски флаг и превозва торове. Екипажът е от девет души. На 26 септември министър Алексиев разпореди компетентните държавни структури да започнат незабавни действия за освобождаване на плавателния съд. Корабът беше укрепен, а горивото - източено. Екипажът напусна плавателния съд на 6 октомври по искане на капитана.

Условията в този район са много тежки, каза министър Алексиев. "Корабът буквално се е забил в скалите, той е обграден от тях и влизането в него е много сложно. Направихме план с използването на цялата налична техника в региона и частния бизнес за акцията. В момента времето е сравнително спокойно и приоритетно ще се опитаме да разтоварим кораба. Източваме водата от хамбарите, извадихме всичко опасно от кораба, допълнително го укрепихме. В момента с платформа се докарва външна хидравлика за "съживяване" на кораба, за да започне разтоварването", уточни действията Христо Алексиев.

Започва разтоварването на втечнения азот от "Вера Су"

Според направените анализи едната част от товара е в течно състояние и той ще бъде разтоварен на баржите и след това претоварен на кораба "Екогалакси". Твърдите буци ще бъдат изгребани и от пристанище Варна-Изток ще се претоварят на покрити вагони, обясни министър Алексиев.

Работи се на 24-часов режим и всичко това трябва до четвъртък петък да бъде свършено, защото след това пак се разваля времето, каза Христо Алексиев. "Ако има друг прозорец, корабът ще бъде изваден от мястото, на което е, но приоритет е човешкият живот", каза той.

"По отношение на собствеността на "Вера Су" проблемът е много сложен, защото освен корабособственикът има намесени още много страни - застрахователи на машината, на кораба, на товара и т.н. и всеки има различни виждания и претенции", посочи транспортният министър.

За местните обаче, най-важният въпрос е за замърсяването на морето. „От близо 40 години се занимавам с рибарство, обаче в последно време усещаме, че рибата взе да изчезва”, коментира Анастас Ангелов, който е рибар.

„Най-вероятно, ако има такова замърсяване, ще влезе навътре - на юг. Така че да, имаме притеснения. Имаме мидени ферми, които са стратегически за нашия регион”, заяви  Георги Георгиев - кмет на Българево.

Очаква се същинските действия по разтоварването да започнат утре.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА