Вижте разказ от първо лице на преживял тази ситуация

Жена, преболедувала тежко COVID-19 през месец май, преди дни влиза за планова операция в болница. Бързият антигенен тест, който се прави на място е положителен. Личният лекар поставя под съмнение този резултат и назначава PCR тест. Той е отрицателен. След разговор с Министерството на здравеопазването става ясно, че се признава само положителният резултат без значение с колко отрицателни теста разполагате. Тази история и причините за нея от първо лице в студиото на "Социална мрежа" разказва дъщерята на карантираната жена – Анна Йончева. 

"Майка ми влезе за планирана операция. При приемането й в болница й направиха тест и той се оказа положителен. Тя обаче вече беше преболедувала COVID-19 тежко. Личният лекар се усъмни в резултата от теста и й направи PCR, който излезе отрицателен. Правени са в един и същи ден с два часа разлика. Впоследствие от МЗ ми казаха, че се признава положителният", обясни тя.

Колко време ще важат сертификатите за ваксинирани и преболедували

Адв. Мария Петрова споделя, че вероятно проблемът е бил в това, че в системата вече е бил регистриран положителен тест и едно евентуално въвеждане на нов - отрицателен, може да се счита за недобронамерена намеса с цел вдигане на карантината.

"Правилната реакция е да се направи още един контролен тест, да се изпрати в Националната референтна лаборатория и тогава да се вземе решение. Веднъж въведена в системата, информацията не може да бъде променяна", заяви юристът.

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.