Разговор с доц. д-р Пламен Попиванов, началник Отделение по клинична дензитометрия в "Александровска" болница

„Тихият крадец на костна плътност" е стар познайник на медиците. Наричат го остеопороза.

"Костите са една неизменна част от нашето тяло и те отразяват всичките процеси в него. Под остеопороза, в тесния смисъл на думата, се разбира заболяване с повишена чупливост на костите, но тава става ясно чак след самото им счупване", това каза в предаването "Пулс" по NOVA NEWS доц. д-р Пламен Попиванов, началник Отделение по клинична дензитометрия в "Александровска" болница.

Той разясни, че изтъняването на костите става по два начина - поради неправилно хранене и недостатъчно наличие на калций или заради недостатъчно белтък в храната и добави, че 40% от костите е белтък.

Специалистът подчерта, че по време на нашия фетален период се полагат основите на всичко, включително и на костите и във "феталното програмиране" начинът на живота на майките е изключително важен.

Д-р Попиванов заяви още, че последващото хранене, физическата активност също са от изключително важно значание, за да не се развие остеопороза в по-късни години.

Целия разговор глредайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.