Недоволните блокираха "Орлов мост" в София

Протест срещу зеления сертификат за COVID в десетки градове у нас. Демонстрацията беше организирана от собственици на заведения. Причината - според тях посетителите им са намалели с 80% заради анти-COVID мярката.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Демонстрации днес се проведоха в повече от 25 града на страната, сред които София, Пловдив, Бургас, Варна и Велико Търново. Протестиращите блокираха ключови кръстовища и булеварди в тях. Недоволството е не срещу самия зелен сертификат, а против начина, по който той е бил въведен.

Според бранша правителството не е взело предвид нито едно от предложенията, които заетите са отправили, така че да няма сериозен икономически ефект върху бизнеса. Ресторантьорите определиха мярката и като дискриминационна. Смятат, че ако има зелен сертификат, той трябва да действа за всички обекти, които извършват дейност на закрито. С въвеждането на пропуска, според тях, не се излиза от здравната криза, а се влиза в икономическа.

90% спад в посещаемостта на заведенията, 80% - в оборота на търговските обекти

Тази сутрин вместо да отвори заведението си, Антон Каракоев  събори част от него. Така 20-годишният му бизнес остава в историята. „Усещането е същото, както ако губиш дете. През тези години тук са минали много хора, много са си изкарвали прехраната, а сега трябва да го приключим”, обясни той.

Фалити на ресторанти и заведения в Казанлък изкараха стотици работещи в бранша на протест. За около час те затвориха централни булеварди. „Ваксинирахме се, изпълнихме всички заповеди на министъра и от понеделник насам имаме спад с 80% от оборота. Почти не работим. На санитарния минимум сме”, уточни собственикът на ресторант Петър Стоянов.

„Ние сме „за”, но да има равнопоставеност. Не мога да разбера каква е разликата между един наш служител, който работи в кухнята, и се вижда само със сервитьора и в голяма търговска верига - касиер, който вижда 1 000 човека. Той не е задължен да бъде ваксиниран, пипа ми хляба - неваксиниран”, каза ресторантьорът Петко Паунов.

Заради зелените сертификати: Заведения и фитнеси търпят сериозни загуби

С плакати „Искаме да работим” срещу въведените зелени сертификати се обявиха и ресторантьорите във Велико Търново. Протестиращите хванаха и провокатор сред тях, който демонстративно пушеше марихуана, а полицията го арестува.

Ключови  кръстовища затвориха и във Варна. „Министърът на здравеопазването да ни обясни и на хората с автоимунни заболявания защо не ги уважават. Има хора, които не могат да понесат тази ваксина. Защо всичко е под ножа? На руска рулетка ли ще си играем?”, попита певецът Стоян Роянов.

Да протестира на „Орлов мост” в София е Любомир, който е дошъл с персонала си. Твърди, че служителите са ваксинирани. Затворил е обаче ресторанта си, защото няма клиенти. „От оборот 4 000 лева спадна на 400. Връщаш си всички постоянни клиенти, защото нямат сертификат. Надяваме се държавата да даде някаква помощ”, добави той.
 


От „Орлов мост” протестиращите се отправиха на шествие към Президентството и Здравното министерство. Държавата не е спазила обещанието си да осигури безплатни тестове и е изненадала бранша с прибързаното въвеждане на новите мерки, твърдят ресторантьорите.  

„Бяхме шокирани, че ще се въвежда зелен сертификат при 20% ваксинация. В Европа такъв се въвежда при 60%. Иначе е опасно за икономиката. Виждате какво се случва в България - празни заведения, празни МОЛ-ове, празни магазини, празни фитнеси. Бяхме се разбрали тестовете, които се платени изцяло от Европа, и тестовземането да са безплатни и достъпни на всеки ъгъл”, каза Ричард Алибегов от Българската асоциация на заведенията.

За да има по-малко затворени бизнеси протестиращите настояха заповедта да се промени. Следващата седмица браншовите организации ще проведат среща, на която да решат какви да са действията им. Не са изключени и още протести.  

Бургас

В Бургас недоволстват представители на ресторантьорския бранш, на развлекателния бизнес и на детските центрове. Те се събират пред сградата на РЗИ-Бургас. Всички настояват за равноправие на труда.

Протестиращите ще тръгнат на шествие по основен булевард в града, което ще завърши пред сградата на областната управа.

Плевен

Протестиращите в Плевен тръгнаха от сградата на театъра в шествие по централната пешеходна улица до площад „Възраждане”. Там под прозорците на Областна администрация издигнаха плакати с надписи „Свобода”, „Искаме да работим” и призоваха за отмяна на ограниченията.

Пловдив

Недоволните от зеления сертификат в Пловдив блокираха движението на кръстовището на баня „Старинна”, съобщи Агенция „Фокус”. Протестът е част от националния на представители на заведенията.

Протестиращите шестваха по бул. „Цар Борис Трети Обединител”, а след това се спряха пред община Пловдив. В 16 часа те блокираха и бул. „Цар Борис Трети” от Южната страна на тунела, а след това стигнаха отново до кръстовището на баня „Старинна”.  

 

 

Перник

Представители на туристическия и ресторантьорския бизнес от Перник, заедно със собственици на фитнес зали, блокираха движението по пътя Перник - София, като спряха движението на светофара при село Драгичево. Недоволните нямаха разрешение за блокада на пътя, разрешено им бе да протестират в центъра на село Драгичево. Те обаче не спазиха нареждането.

Протестиращите заявиха, че браншът им е подложен на дискриминация и настояха зеленият сертификат да важи за всички, включително работещите в държавните и общински администрации.

Русе

Протестиращите в Русе се събраха на паркинг пред голям хипермаркет в централната част на града. От там участниците в недоволството организираха шествие до сградата на общинската и областна администрации. За кратко беше затворен участък от булевард и възлово кръстовище.

Търговище

Протестно шествие премина и през възлови улици в Търговище. Недоволните се събраха в центъра и поеха в мирно шествие към възлово кръстовище, а крайната точна бе сградата на Регионалната здравна инспекция в областния град. Отново се чуха настоявания за признаване на теста за антитела като сертификат.

Стара Загора

Над 300 ресторантьори, хотелиери и подкрепящи ги граждани от Стара Загора блокираха кръстовището между улиците „Ген. Гурко” и „Патриарх Евтимий” в града, пише БНР. В 15 часа ресторантьорите затвориха обектите си и се събраха пред Областната управа. Половин час по-късно спряха движението на едно от най-натоварените кръстовища.

Русе

Към националния протест се включиха и представители на бизнеса в Русе. Сборният пункт на протестиращите бе паркинг пред голям хипермаркет в централната част на града. От там участниците в недоволството организираха шествие до сградата на общинската и областна администрации, като затвориха за кратко участък от булевард и възлово кръгово кръстовище. Към протестиращите се присъединиха също граждани и таксиметрови шофьори, недоволни от въведените противоепидемични мерки.

Кюстендил

Над 300 души се включиха в протестно шествие в Кюстендил. Протестът премина от гаровия площад в града, през централната пешеходна алея и централния площад „Велбъжд”.

Казанлък

Реални фалити и затваряне на ресторанти и заведения в Казанлък изкараха стотици работещи в бранша на протест. За близо час те затвориха централни булеварди.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.