Новозаразените в страната достигнаха 100 000 души за последните 2 седмици

Ваксинацията в Гърция значително се е ускорила и вече обхваща над седем милиона души, съобщават гръцките медии. Правителството не обмисля въвеждането на нови мерки и няма да променя стратегията си по отношение на четвъртата вълна на пандемията, пише в. "Та неа". Като положителен се оценява и фактът, че интересът към поставянето на трета доза от ваксината е голям.

Гърция обмисля ограничителни мерки за неваксинирани срещу COVID

Ограничителните мерки, насочени към неваксинирани лица ще се запазят, като по Коледните празници те ще продължават да нямат достъп до затворени помещения, се посочва в публикация на в. "Етнос". Вчера премиерът Кириакос Мицотакис заяви, че Атина не планира пълен локдаун за неваксинираните граждани по модела, който следва Австрия.

В последните четиринадесет дни броят на новозаразените в страната е достигнал сто хиляди, а загубилите битката с COVID-19 са 928, посочва в. "Прото тема". Продължават да се търсят лекари, които да покрият недостига на квалифициран медицински персонал в болниците в страната, които са подложени на огромен натиск. Целта е това да стане до края на седмицата, отбелязва "Прото тема".

Здравните работници в Гърция излязоха на протест

Заради тревожния скок на новите заразени с COVID-19 и рекордния брой смъртни случаи, Гърция мобилизира частните лекари. Днес изтича крайният срок, в който това може да стане доброволно. Вчера положителните проби скочиха до 8130 за едно денонощие. Починалите достигнаха 80, което е най-големият брой за последните 6 месеца.

Особено тежко е положението в Северна Гърция. До момента около 40 частни лекари са се включили, но гръцкото здравно министерство обяви, че са необходими  най-малко 100 специалисти в различни области .

Заради налагането на ограничителните мерки оборотът на заведенията е паднал с 40-50 процента, пише в. "Катимерини". Вчера собствениците на ресторанти, заведения, кафенета и традиционните за страната таверни участваха в 24-часов протест. Масово заведенията в страната останаха затворени. Представители на бранша заявиха, че подкрепят здравните мерки, но искат държавата да им окаже финансова помощ, за да се справят в трудната ситуация с намалелите обороти.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА