Открити са още списъци с имена и пари, обясни министърът

Oтрязъци от контролни разписки са открити в дома на кандидат за депутат. Това обяви на брифинг вътрешният министър Бойко Рашков.

Разкриха незаконно строителство в Ловно стопанство "Паламара"

„Тук, в Софийска област има един кандидат за депутат. Не съм проучил дали е избран от листата на една известна политическа партия. По сигнала е извършена проверка и в дома му са намерени редица следи от това престъпление - не само пари и списъци, а и контролни разписки от машината и финален протокол, за да може да докаже, че е гласувал за ДПС”, каза той. 

Кандидатът за депутат е с иницали С.С.З. и е от област Елин Пелин, стана ясно на брифинга. Проверка на NOVA в листите показа, че на това описание отговаря Сандо Стефанов Захариев, който е кандидат на ДПС.

„Изправени сме пред множество престъпления против политическите права на гражданите”, каза Рашков.

„Някои наши политици положиха голямо старание да заблудят обществеността във връзка с машините за гласуване. Ето, първият тур мина безпроблемно, разбира се с някои факти във връзка с поведението на представителни органи на нашата съседка Турция, което може да се тълкува като намеса във вътрешните работи на България”, посочи още вътрешният министър.

Toй разказа за репортаж по турска телевизия и няколко други публикации, в които се отправяли призиви за гласуване, а и освен това "за първи път турчин участва като кандидат за президент на България", каза Рашков.

Заради изказването на силовия министър във Външното ни министерство е била проведена среща между постоянния секретар на Министерството на външните работи на Република България Иван Кондов и извънредния и пълномощен посланик на Република Турция в София Айлин Секизкьок.

"На турската страна бе привлечено вниманието за случаи на ангажиране на официални лица, турски политически лидери, изселнически организации и медии с предизборна агитация и призиви в Република Турция за гласуване в полза на политическа партия у нас. Българската страна изрази очакване турските институции и официални лица категорично да се въздържат от пропагандни действия и политически послания, имащи отношение към изборния процес в България, по време на предстоящия втори тур на изборите за президент и вицепрезидент на България на 21 ноември 2021 г.", се казва в съобщението на МВнР.

„За предходните извънредни парламентарни избори установихме 91 случая, по които образувахме досъдебни производства. Нито през юли, нито сега твърдим, че сме успели да противодействаме на всички престъпления. Сега се оказа, че сме постигнали „рекорд”, защото по установените случаи, по които ние и Прокуратурата сме приели, че има данни за започване на досъдебно производство, делата вече са 122. Това е сериозен ръст”, каза Рашков.

Разбиха група за шпионство, в нея участвали висши чиновници от Военното министерство и НС

„Нямаме право да бъдем оптимисти, че след като сме предприели действия, ние сме елиминирали това уродливо явление у нас - политиците да си купуват с пари местата в парламента. Не сме решили този въпрос, той остава и за в бъдеще”, коментира той. 

„Отново рекордьорите в купуването на гласове са ГЕРБ и ДПС. Случаят от миналата седмица в Русе е за купуване на гласове в полза на ДПС, а в Плевен е установена търговия на вот за ГЕРБ”, посочи Рашков.

Отговорът на ГЕРБ

По-късно от ГЕРБ излязоха с коментар относно изявлението на вътрешния министър. „Три дни след изборите Бойко Рашков необяснимо липсваше от телевизионните екрани, но на четвъртия отново беше активиран от началника си Румен Радев, за да разказва измислици”, посочват от партията.

„Докато Рашков е вътрешен министър, единствената задача, която му е поставена от Румен Радев, е да демонизира ГЕРБ. 6-ти месец Рашков не е извадил нито едно доказателство за безбройните си лъжливи твърдения. Паралелно с това политическите репресии срещу хората от ГЕРБ продължават, чрез което Румен Радев се надява да спечели избори”, заявяват още от ГЕРБ.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.