Няма данни за сериозни нередности

Избирателната активност към 11.00 ч. е 8.68%, съобщиха от Централната избирателна комисия. Тя се запазва близка до отчетената на първия тур към този час, когато е била 8,62 на сто. най-голям интерес към вота са проявили във Враца, където правото си на глас вече са упражнили 11,84 на сто от избирателите,. Най-нисък е бил интересът в Кърджали - с 4,41 процента. Първата избирателна активност, която ще стане ясна още днес е тази от секциите в Австралия и Нова Зеландия, където гласуването вече приключи. 

В първите часове на изборния ден у нас няма данни за секции, които не са отворили врати. Това стана ясно след първото заседание на ЦИК за деня. Членовете на някои секции са решили да си направят бързи тестове за COVID-19. Далите положителен резултат са били своевремено остранени и заменени с други. 

 

"Към 10:30 ч. има постъпили една жалба и шест сигнала", съобщи на първия брифинг за деня говорителят на ЦИК Росица Матева. Жалбата е от председател на СИК, която е работила на 14 ноември и е сменена с решение на ЦИК, която е потвърдила решението на РИК - Смолян. Има  няколко сигнала за нарушаване на изборни права. Избирател е подал заявление, че ще гласува извън страната на 14 ноември и е бил изваден от избирателните списъци за текущия вот. Тези избиратели обаче сега са успели да гласуват. "Има и сигнал за предизборна агитация, който обаче не е разгледан", посочи Матева.

В съботния ден шест машини не са стартирали работа и ЦИК е взела решение във въпросните секции да се премине към гласуване с хартиени бюлетини. "Малко над 20 устройства не работят към момента в цялата страна. Една от машините е била с изтощена батерия. В друга секция пък изчезнаха всички карти за гласуване", допълни Матева.

 

 

Има една цяла община в България, където няма нито един карантиниран и затова подвижната секция е била премахната. В 25-и избирателен район в София има секция, която е преминала към гласуване с хартиена бюлетина заради повреда на машината. В секция в Русе гласоподавателите също гласуват на хартия, тъй като всички смарткарти на устройството за гласуване са повредени.

 

 

Има проблем с четири секции в чужбина - в Австралия, САЩ и Нова Зеландия, където не достигнаха нито машини, нито бюлетини заради недостатъчното време между двата избора и голямата дистанция. ЦИК взе решение да изпрати електронен образец на бюлетините, за да могат сънародниците ни зад граница да гласуват по този начин.

Повече гледайте във видеото. 

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.