Документи сочат, че автобусът е бил без лиценз

В Северна Македония властите отстраниха от работа двамата митничари, които са пуснали автобуса на „Беса транс“ с нередовни документи. Началникът на смяната е с дисциплинарно наказание.

Туристите са пътували напълно незаконно, сочат данните на местното министерство на вътрешните работи. Причината - автобусът е нямал лиценз да напуска пределите на страната. Въпреки това, през последните месеци е направил няколко задгранични пътувания.

Оцелял след инцидента на „Струма” твърди, че спасените не са 7, а 8

На 18 ноември тази година 52-ма пътници напускат Северна Македония в посока България, сочат документи на граничния пункт. Данни за автобуса, с който са пътували, в електронната система обаче няма, каза за NOVA министърът на вътрешните работи Оливер Спасовски.

„Беше направена вътрешна проверка на митническата администрация. Установено е, че автобусът не е регистриран в системата, което е пропуск на митничарите. Затова ще понесат отговорност и ще бъдат отстранени”, заяви вътрешният министър на Северна Македония Оливер Спасовски пред NOVA. 

Македонски митничари пропуснали катастрофиралия автобус с нередовни документи

Всеки автобус, който извършва международен превоз, трябва да има лиценз за тази дейност, категоричен е Спасовски. „Според установените факти превозното средство, което е катастрофирало, на практика е без лиценз”, добави той.

Лицензът на фирмата превозвач вече е отнет. „Ако някой бъде признат за виновен, той ще трябва да отговаря за това. Отговорността е ключовото нещо”, каза още вътрешният министър.

ТРАГЕДИЯТА НА „СТРУМА”: Разказ на спешен медик, оказал първа помощ на оцелелите

Версията, че пламъците са избухнали заради туби с бензин в предната част на автобуса, Спасовски нарече „спекулации”. Дали пътната настилка, или човешка грешка е довела до катастрофата ще кажат българските власти, обясни Спасовски. В Скопие чакат да разберат има ли осми човек, оцелял от огнения ад край Перник.

Другите три автобуса, пътували също от Истанбул до София, са имали всички необходими документи. Пътниците им вече са в Северна Македония, каза още Спасовски. 

Утре в Скопие пристига екип от шестима следователи и прокурори от България.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.