Надеждата за намиране на оцелели намалява

Броят на жертвите от мощните бури торнадо, опустошили цели градове в Кентъки, вероятно ще надхвърли 100. 

Надеждата за намиране на оцелели намалява, заяви губернаторът на щата. Само в Кентъки загиналите са най-малко 80, а в общо петте засегнати щата - най-малко 94.

За мащабите на най-смъртоносната серия от бури торнадо през Съединените щати може да се съди по опустошенията, които стихията е оставила в осем щата.

"Дойде и само за две минути взриви всичко", казва жител на Доусън Спрингс.

Разрушени са хиляди сгради, а цели населени места са заличени от картата.

Местните власти очакват броят на загиналите да нарасне. Усилията за търсене и спасяване се превръщат във възстановителни работи, тъй като вероятността за намиране на оцелели все повече намалява.

"Все още търсим и се надяваме да намерим оцелели, но вие знаете, както и аз, че с всеки отминал ден губим по малко от тази надежда", заяви Кати О'Нан, кмет на Мейфилд.

Десетки загинали и стотици хиляди без ток след торнадо в Кентъки (ВИДЕО)

Според властите в Кентъки това са били най-разрушителните торнада в историята на щата. Едно от тях е изминало около 365 км, почти всичките през територията на Кентъки. Разрушени са били дори устойчиви сгради от бетон и тухли. Президентът Джо Байдън обяви бедствие от федерално значение в щата Кентъки, което означава, че се отваря пътя за отпускане на допълнителна помощ за щата от федералното правителство.

 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

КАТИ О’НАН

кмет на Мейфилд

Редактор: Росана Манева