Как светът говори за правителството на Кирил Петков

Водещите международни медии с разнопосочни реакции след избора на редовното българско правителство. Коментарите са на двата полюса – от големи надежди за изкореняване на корупцията до съмнения ще реализира ли кабинетът „Петков” своя пълен мандат. Родните експерти видяха в анализите на световния печат „сдържано оптимистичен тон”.

Световни медии: Амбициозно ново правителство слага край на политическите сътресения в България

След като първите в Европа - председателят на Комисията - Урсула фон дер Лайен, и на Европейския съвет - Шарл Мишел, официално поздравиха новия кабинет начело с Кирил Петков, големите световни медии се заеха с оценката и прогнозите.

Както в заглавията, така и в основния фокус на международните агенции като Ройтерс, застава новият премиер Кирил Петков – като възпитаник на Харвард, но и като едно от по-новите лица в политическите среди.

„Отдавна се чака промяната - у нас и в Европа. Само радикално нови лица могат да донесат промяна, така че това, че са нови лица е най-големият плюс на това правителство”, посочи експертът по международни отношения проф. Анна Кръстева.

ПЪРВО ЗАСЕДАНИЕ: Петков изложи приоритетите на новия кабинет (ОБЗОР)

На фона на оптимизма, медии като Bloomberg споделят и съмнения дали новосформираното правителство ще успее да изпълни мандата си. Заради безпрецедентната според критиците комбинация от партии в управляващата коалиция.

„Това е конфигурацията „орел, рак и щука”, каза проф. Кръстева.

„Коалицията е една позитивна форма на управление - особено в ситуации, когато ние сме имали едно твърде авторитарно управление преди това”, допълни експертът по международни отношения Любомир Кючуков.

Според изданието „Политико“ с избора на редовен кабинет е сложен край на месеците политически сътресения. Българските експерти се обърнаха към новите управляващи със съвети в кои сфери първо да задействат обещаната промяна.

„Реална борба с корупцията в България. Това не може да бъде акция за един ден, тъй като тук са необходими наистина много сериозни действия”, смята Кючуков.

„Ако това правителство тръгне по начина - „този месец ще решаваме това, а другия - друго”, значи няма да издържи и до местните избори”, прогнозира Кръстева.  

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.