В нея ще участва президентът Румен Радев

Започва шестата среща на върха на „Източното партньорство” в Брюксел. На тези срещи обикновено присъстват или държавните глави на страните, или правителствените ръководители. България е представлявана от президента Румен Радев.  

НАТО отхвърли руските обвинения за нови ядрени ракети

На заседанието ще бъдат обсъдени темите за цените на тока и газа, партньорство в сигурността, както и борбата с разпространението на COVID-19. В официалния дневен ред не присъства точка за присъединяването на Западните Балкани, но вероятно въпросът ще бъде повдигнат.

На масата са изключително критични въпроси, на които европейските лидери трябва да потърсят отговор. Като първи от тях е заплашителното разпространение на новия вариант на COVID-19 Омикрон. Европейските страни смятат да наложат общоевропейски рестрикции.

НАПРЕЖЕНИЕ ОКОЛО УКРАЙНА: Русия не желае конфликт, увери Москва

 

 

Основна тема обаче остава напрежението между Украйна и Русия. Очаква се лидерите да предупредят Москва, че ако предприеме враждебни действия срещу Киев, ще плати висока цена.

"Нашият първи призив ще бъде Русия да деескалира напражението, но сме готови и за увеличаване на агресията от страна на Русия. Както казах, вече има в сила санкции. Те могат да бъдат засилени. Но, разбира се, има подготвени и допълнителни санкции във всички области, за които може да се сетите. Посланието е много ясно - ако Русия предприеме агресивни действия срещу Украйна, цената ще бъде жестока, а последиците сериозни", категорична беше председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.