Частиците на SARS-CoV-2 се натрупват в отпадните води и остават там в продължение на седмици

Биолози създадоха система за анализ на отпадни води, която може да се използва за проследяване на новия тип частици на коронавирус с варианта Омикроин и за измерване на тяхната концентрация. Учените публикуваха описание на първите резултати в medRxiv.

Частиците на SARS-CoV-2 се натрупват в отпадните води и остават там в продължение на седмици. Учени, ръководени от професор Ерик Алм от Масачузетския технологичен институт, вече са създали тестови системи за проследяване на Алфа и Делта вариантите на коронавируса. Това са специализирани PCR тестове, които имат за цел да открият уникални последователности в генома на коронавируса, характерни само за тези разновидности.

Австрия затяга мерките заради Омикрон

Сега Алм и колегите му са променили тези тестови системи, така че те да започнат да разпознават само онези нишки коронавирусна РНК, които съдържат мутациите Q493R, G496S и Q498R. Те винаги присъстват в генома на щама на SARS-CoV-2 Омикрон, докато сред другите разновидности на вируса комбинацията им се среща в 0,001 % от случаите.

Учените тествали работата на тази тестова система върху проби от отпадни води, към които са добавени малки количества от различни разновидности на коронавируса. Установено е, че новата тестова система недвусмислено открива наличието на следи от щама Омикрон дори в случаите, когато един милилитър разтвор съдържа десетки или стотици частици от тази разновидност на SARS-CoV-2.

Оксфордският университет и AstraZeneca създават ваксина срещу Омикрон

Тази висока чувствителност позволява на биолозите да използват системата си за проследяване на разпространението на вариацията Омикрон в региони на света, където щамът все още не е проникнал. За да ускорят тези наблюдения, професор Алм и колегите му публикуваха пълната методология за създаване на теста в публичното пространство. Това ще позволи съществуващите вече системи за изследване на отпадни води, базирани на PCR, да бъдат адаптирани възможно най-бързо за наблюдение на щама Омикрон, обобщават авторите на статията. 

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Редактор: Цветина Петкова
Източник: БГНЕС