Предвиждат се и високи глоби за производители и доставчици, които с деййствията си причиняват недостиг на продукти

Турският парламент одобри закон, целящ да предотврати презапасяване със стоки. Предвиждат се по-високи глоби за подобни действия в условията на нарастване на потребителските цени, предаде в."Хюриет дейли нюз".

Член от закона, регулиращ търговията на дребно, бе променен, като бяха въведени по-високи глоби за производители, доставчици и търговци на дребно, които предприемат действия, причиняващи недостиг на стоки, нарушаване на работата на пазарите и свободната конкуренция.

Законът, одобрен от парламента, повишава глобите за презапасяване със стоки.
Съгласно новия закон долната и горната граница на глобите за подобни нарушения са увеличени съответно на 100 000 турски лири, около 7300 долара, и 2 милиона турски лири,146 000 долара, от 50 000 турски лири и 500 000 турски лири, както предвиждаше досегашното законодателство.

До 2 литра мляко и олио на човек в магазините в Истанбул

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган многократно предупреждава, че правителството няма да позволи компании да се презапасяват.

Ердоган твърди, че увеличенията на цените се дължат отчасти на презапасяване и алчност, като изтъква, че някои от резките увеличения в потребителските цени могат да се обяснят с колебанията във валутните курсове.

Според последни данни, оповестени от Турския статистически институт, през декември потребителските цени са се повишили с 13,6 процента на месечна база и с 36,1 процента на годишна база.

По-рано тази седмица Ердоган заяви, че в икономически план Турция е оставила най-лошото зад гърба си и се приближава стъпка по стъпка към своите цели, като обеща, че правителството ще предприеме всички мерки, за да облекчи бремето на хората в резултат на прекомерно високите цени и трудностите, произтичащи от колебанията във валутните курсове.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА