Има сериозен риск от изчезване на българските зеленчуци от пазара

Оранжерийни производители са пред фалит заради високите цени на тока и газа. Заради критичната ситуация, те поискаха среща с премиера и земеделския министър.

В пазарджишкото село Мало Конаре една от най-големите оранжерии в Южна България отглежда краставици и домати, но в момента е празна. Собственикът Иван Кабуров обясни, че заради увеличението на цените е преценил, че не е рентабилно да сади ранни култури.

"Себестойността на произведената продукция ще е много висока. Над 3 пъти скочи цената на пелетите, природния газ и тока. Оранжерийното производство е в будна кома", смята той. И допълва, че през миналата година цената за тон пелети е била 120-140 лева, докато в момента възлиза на 360 лева.

По думите му има сериозен риск да спре производството на родни зеленчуци или такива с висока себестойност. "Нишата ще бъде заета от турски и македонски зеленчуци с недоказан произход. Над 75-80% от оранжериите са в това положение. Много производители искат да унищожат разсадите си. Освободихме около 30-40 целогодишни работници. От 15 дни останалите 7-8 само почистват оранжерията, но утре ще освободя и тях за два месеца", заяви Кабуров.

Повече по темата във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.