Тестовете го улавят до месец след боледуване и поставяне на ваксина

Здравните власти готвят нов план за борба с пандемията, с който ще променят и стратегията си спрямо вируса. Официални данни за новите мерки почти липсват, но по информация на NOVA експертите планират да отменят издаването на удостоверение за антитела. Главният здравен инспектор Ангел Кунчев вече е призовал за това няколко пъти.

Имунолози предлагат алтернативата на теста за антитела да бъде изследването за Т-клетъчен имунитет, така че с него да се получава подобно удостоверение. Първата и най-очевидна разлика е в цената – тестът за антитела е 30 лв., а изследването за Т-клетъчен имунитет е шест пъти по-скъпо. Антителата също пречат на вируса да инфектира клетката, докато Т-клетъчният имунитет убива вече заразени клетки. При тестовете и двата показателя обаче спадат с времето, като изследването за Т-клетъчния имунитет може да бъде положително, ако в момента се борим с вируса. Въпреки това дори нивата да са ниски и тестът ни да е отрицателен, тези клетки остават в организма и са готови да атакуват наново вируса.

COVID-19: Рекорден брой новозаразени от началото на пандемията

Спадът в броя на антителата след ваксинация и преболедуване е съвсем логичен, обясняват вирусолози – организмът не хаби енергия да ги произвежда, ако няма вирус, с който да се бори.

„Важното обаче е, че остават т.нар. „клетки на паметта", които при следваща среща с вируса ще се самосезират и ще започнат отново да произвеждат антитела – при това ще бъдат много повече, много по-ефективни в сравнение с първата среща”, заяви вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова.

За последните два месеца общо 168 хил. българи са получили удостоверение заради висок брой антитела в организма си – документ, който има силата на зелен сертификат. Според главния здравен инспектор обаче тази възможност трябва да се премахне.

„Тези хора с нищо не допринасят да овладеем епидемията. Изобретението на България да въведе антителата като повод за издаване на сертификат е грешка”, смята доц. Ангел Кунчев.

Шефът на кабинета "Петков": Готвим нов пандемичен план (ВИДЕО)

Някои експерти предлагат вместо за антитела, документ да се издава за наличие на Т-клетъчен имунитет. „При всички случаи е много по-обективен и достоверен, отколкото този за антитела”, коментира проф. Андрей Чорбанов.

Експертите в световен мащаб смятат, че Т-клетъчният имунитет остава в организма ни доживот. „Това са войници, които са стражи и обикалят човешкото тяло, за да търсят вирус или бактерии, с който да се преборят или да унищожат”, каза д-р Благовеста Пенчева - медицински директор на лаборатория.

Оказва се обаче, че с лабораторен тест се улавя най-много месец след боледуване или ваксинация. „Ако нямаме активна инфекция – тези клетки се прибират в лимфните възли и стоят там, за да могат да получат сигнал, когато има среща с вирус или с бактерии”, посочи Пенчева.

„При повторна такава среща разбира се те напускат тези депа и реагират. Така човек не се разболява”, каза Чорбанов.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.