Това се случи по време на първата за годината пленарна сесия

Европейският парламент почете снощи паметта на покойния си председател Давид Сасоли на своята първа за годината пленарна сесия. Италианецът Сасоли почина внезапно на 11-ти януари на 65-годишна възраст, след като няколко месеца бе с влошено здраве.

Почина председателят на ЕП Давид Сасоли

На възпоменателната церемония говориха френският президент Еманюел Макрон, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, както и лидерите на парламентарни групи.

Четирима са кандидатите за следващ председател на ЕП

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в последния момент отмени плановете си да пътува до Страсбург, защото ш офьорът й е с положителен тест за коронавирус.

“Европа, която той защитаваше е единна, както за своите граждани, така и за страните членки. Европа, която той защитаваше е силна, чрез тази сила на единството. Едновременно ръководител и миротворец на тази зала, той се изправяше срещу идеи, но никога срещу личностите. Способен да убеди събеседници, различни поради техния език, култура или характер, този лиен талант му позволяаше да разсее съмненията и да изгражда консенсус”, каза президентът на Франция Еманюел Макрон.

Днес ще се проведе гласуването за нов председател на Европейския парламент, като кандидатите са четирима.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.