Ограниченията важат за държави от червената COVID зона

От днес у нас са в сила нови правила за пристигащите от държави в червената зона. За да не попаднат под карантина, те трябва да представят два документа - зелен сертификат и отрицателен PCR, направен до 72 часа преди влизането в България.

На летище Пловдив контролът е строг. 6-членен екип на Регионалната здравна инспекция посреща кацащите. Още преди граничния контрол всеки получава цветно картонче. Бялото означава, че е изряден.

Германия с нови изисквания за пристигащите от България

„Ако има само един документ, му се дава жълт картон и като отиде при колегите, му се издава предписание, което има опция да бъде отменено след три дни като си направи PCR и той е отрицателен, карантината му се вдига. При пътник без нито един документ, без ваксина, без PCR, без да е преболедувал, му се дава син картон, което означава че няма право да се освободи от 10 дневна карантина”, каза д-р Милена Шикова, началник отдел „Държавен здравен контрол“.

Сафие и Мехмед Чаушеви се прибират от Дортмунд. Тъй като нямат необходимите документи, ще бъдат карантинирани.

„Отидохме при сина на гости и се връщаме”, каза Чаушев.

„PCR не сме правили, защото съм ваксинирана. Така отидохме с ваксини, а сега на връщане... Законът се мени като вятъра, като дъжда”, коментира Чаушева.

„Звънели сме до летището, не ни искаха никакви документи. В един момент - три дни карантина. Три дни карантина, а аз си идвам за 7 дни. Това го има само тук”, разказа Василка Зеленкова

Често здравните власти изпадат в конфликтни ситуации, защото много от пристигащите отказват да се карантинират и се налага намесата на полицията.

Така на практика здравните власти карантинираха половината от пристигналите 153-ма пътници от Дортмунд. Пътници, за чиито документи има съмнение, минават контролни тестове. „Установени са положителни случаи и на такива, които са ваксинирани”, заяви д-р Милена Шикова - началник на отдел „Държавен здравен контрол“.

От днес сред страните в червените зони попадат съседните Сърбия, Турция и Северна Македония. От туристическия бранш изразиха притеснения от тези ограничение в разгара на зимния сезон.  

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.