Те ще раздават в десетки хиляди пунктове, по-специално в аптеки и здравни центрове

Правителството на американския президент Джо Байдън ще раздаде безплатно 400 милиона маски FFP2 от националния стратегически резерв, съобщи днес служителка на Белия дом, цитирана от Франс прес и Ройтерс.

Маските ще са достъпни от края на следващата седмица в десетки хиляди пунктове, по-специално в аптеки и здравни центрове, каза същият източник, пожелал да остане анонимен. Програмата за раздаване на маски ще заработи на пълни обороти в началото на февруари.

Байдън: Омикрон е повод за притеснение, но не и за паника

Изправен пред вълната от варианта Омикрон, Белият дом залага и на скрининг и от вчера функционира сайт, на който всяко американско домакинство може да поръча безплатни тестове за домашна употреба. За целта ще бъдат раздадени 1 милиард бързи тестове.

Мерките се взимат, след като Байдън и екипа му бяха разкритикувани, че не правят достатъчно, за да насърчат носенето на маски и увеличаването на тестването на фона на бързото разпространение на варианта Омикрон.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

 
Източник: БТА