Това заяви в "Здравей, България" правосъдният министър

„Не съм водила разговори за конкретни личности за председатели на двете комисии, на които предстои да се раздели КПКОНПИ. По-важно е с какви правомощия и как точно ще действат тези органи. Настоящата антикорупционна комисия продължава да служи като бухалка за неудобните и изтривалка за удобните. Тази комисия трябва да бъде със засилени правомощия, включително използването на специални разузнавателни средства, които да могат да се ползват в съда”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” министърът на правосъдието Надежда Йорданова. 

Антикорупционната комисия на Сотир Цацаров, който е в оставка, отговори на министъра на правосъдието Надежда Йорданова, която тази сутрин по NOVA заяви, че "настоящата КПКОНПИ продължава да служи като бухалка за неудобните и изтривалка за удобните".

"Повторението на едни и същи кухи фрази в публичното пространство от министъра на правосъдието и нейният политически ментор не може да прикрие липсата на капацитет за реални законодателни предложения, както и съществуващите противоречия относно насоките и съдържанието им", заявиха от КПКОНПИ в позиция.

"В два поредни доклада на Европейската комисия по Върховенството на закона, КПКОНПИ е една от малкото български институции, чиято работа е оценена еднозначно положително. От началото на 2020 г. досега, Комисията бе приета единодушно от своите партньори, сред които антикорупционните агенции на Франция и Италия, за член на международни организации и мрежи (Мрежа за почтеността, Мрежа на органите за превенция на корупцията (NCPA) и др.)

На 16.12.2021 г. бе подписано споразумение с Европейската прокуратура, по силата на което Дирекция „Противодействие на корупцията“ извършва проверки, възлагани пряко от европейските делегирани прокурори.

В 45-ото Народно събрание депутати от коалиция „Демократична България“, сред които Надежда Йорданова и Христо Иванов, внесоха законопроект за изменение на КПКОНПИ, който предвиждаше спиране на всички 5876 проверки и всички 836 дела за отнемане на незаконно придобито имущество, както и вдигане на всички запори и възбрани. Сред тях са исковите претенции срещу Васил Божков на стойност 278 299 803, 33 лв., Цветан Василев 1 969 362 699, 17 лв., Иво Прокопиев 199 378 865, 81 лв. и много други лица. Тези намерения прозират и сега в декларираното от министър Йорданова намерение за „ревизиране на предявените искове“. Това се казва в позицията, разпространена от КПКОНПИ.

КПКОНПИ: Кухите фрази не прикриват липсата на капацитет

„Главният прокурор трябва да носи своята отговорност”, каза още тя. Идопълни, че на 8 февруари ще излезе решението на Конституционния съд за това дали правосъдният министър има право да иска предсрочното освобождаване наобвинител номер ч. Пленумът на ВСС пък ще реши дали събраните материали по този казус ще са безспорни и достатъчни за освобождаването на Иван Гешев.

ВСС за декларацията срещу Гешев: Безцеремонното погазване на принципите

"Към днешна дата няма ефективен механизъм, по който да се търси отговорност от главния прокурор – предсрочното му освобождаване или наказателна отговорност. Проблемът не е само в личността, но и в самата институция. Има различни опции за контрол върху държавното обвинение. Едната е МВР да може само да образува досъдебни производства, които впоследствие Прокуратурата ще може да отхвърли, ако прецени, че не са законосъобразни. Другата идея е в случаите, когато Прокуратурата откаже да образува производство, отказът да може да бъде обжалван пред съда”, смята правосъдният министър.

„В момента от Прокуратурата се замитат определени случаи”, заяви Йорданова и попита какво става с "кюлчетата и банкнотите".  

„Година и половина по-късно – как работят? Има ли експертиза за автентичността на записите?Измислят всякакви оправдания, за да не кажат, че Прокуратурата отказва да прави разследване по този случай", коментира министърът.

Цацаров става прокурор във ВКП

По отношение на проблема с домашното насилие у нас Йорданова уточни, че жертвите са както жени, така деца и мъже. За 2021 г. били издадени 3244 заповеди за закрила. Предвижда се разширяване на кръга забрани, които да се налагат след издаването на такава заповед – включително контакт по телефон и интернет.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.