Все още няма приет бюджет за настоящата година

Парите на държавата са на фокус и по време на днешното заседание на депутатите. Народните представители обсъдиха и гласуваха на второ четене решение за удължаването до края на март действието на бюджета за изминалата  2021-а година. Опозицията обвини управляващите, че втори месец бавят внасянето му в Народното събрание.

Представят акцентите в Бюджет 2022

Това решение се налага, защото все още няма приет бюджет за настоящата година. Обещанията на правителството са, че до края на този месец бюджетът ще бъде внесен за разглеждане в Народното събрание и приет до края на февруари.

Ощетените пенсионери, които през януари получиха по-ниски доходи спрямо декември, ще бъдат компенсирани през февруари, решиха народните представители. Допълнителната добавка към пенсиите ще компенсира над 1 милион възрастни хора. Доплащането за януари ще се направи заедно с пенсиите за февруари, информира БНР.

Депутатите подкрепиха още и коефициентът за формиране възнаграждението на личните асистенти да се увеличи от 1,2 на 1,4 от минималната часова работна заплата за съответната година.

Мнозинството подкрепи до 31 март да продължат да се прилагат размерите, базата и средномесечният доход по миналогодишния централен бюджет. Така минималната работна заплата за първите три месеца остава 650 лева, запазват се размерите на минималните и максималните осигурители доходи и размерите на осигурителните вноски. 

Повече от два часа управляващи и опозиция взаимно се обвиниха за липсата на държавен бюджет за 2022 г.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.