По думите му вместо COVID добавки на пенсионерите е трябвало да бъде подпомогнат бизнеса

"При сегашната ситуация зеленият сертификат няма бъдеще. С него ние нищо не пазим и не е честно да го твърдим, а упражняваме принуда и правим животът на неваксинираните по-труден. ". Това заяви за "Твоят ден" д-р Стефан Константинов, здравен министър в периода 2010 - 2012 г.

По думите му при първия вариант ваксините пазеха, а при Делта предпазваха, но в по-малка степен. "Когато се появи Омикрон разбрахме, че с и без ваксина се заразяваме. Препоръчвам на възрастните хора да се ваксинират. Няма смисъл от COVID добавките за пенсионери, как директно ги касае тях пандемията? Това беше глупост. Редица бизнеси трябваше да бъдат подпомогнати", коментира д-р Константинов. И уточни, че ако беше здравен министър нямаше да отмени зеления сертификат, тъй като е обвързан с пътуванията на българи в чужбина, но щеше активно да дискутира въпроса.

Над 11 000 нови случая на COVID-19 у нас

И допълни, че е било честно политиците да кажат, че са упражнили натиск, защото в това няма нищо лошо. "Ваксините спасяват животи и няма лошо в това хората да бъдат принуждавани. България има фактор, който прави зеленият сертификат безсмислен. Само два пъти дали са ми го проверявали дали е действителен, а никога не са ми искали личната карта. Принудата за ваксинация е изчерпана", смята той.

Според него вървим в хубава посока, а Омикрон е нещо хубаво. "Ваксинационният процес ще завърши. Природата може да ни изненада с нова мутация, но тя няма да е опасна, върви се към затихване. Имаме ръст на новите случаи и на хоспитализираните, но в хората в реанимация и починалите са по-малко", подчерта медикът.

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.