Какво сочи отчетът за работата на агенцията?

С над 10 милиарда реализирани приходи се похвали Агенция „Митници”. Отчетът за работата през 2021 г. беше направен от директора Павел Тонев на пресконференция във вторник.

3 пъти повече в сравнение с 2020 година са заловените на границата наркотици. По данни на Агенция "Митници", все повече дрога се прекарва по море.

"Доказателство за това е и задържаното количество хероин на пристанище Варна", обясни Павел Тонев, директор на Агенция "Митници".

Дрогата обикновено пътува, скрита в кухини на легална стока. Само на пристанище Варна са задържани две пратки хероин с произход Иран. В първия случай наркотикът бил скрит в мраморни плочи, във втория - в  битумни ролки.  Не липсвали и куриозни тайници.

"На "Капитан Андреево" наркотикът беше скрит в бас тонколона, която е в багажника на автомобила", даде пример Павел Тонев.

Марихуаната продължава да е най-често откриваната и задържана дрога. Обикновено се транспортира за Турция, сочат анализите на Агенция "Митници". Оттам отчитат и рекордно количество злато, задържано през 2021 година - над 134 кг.

"На Видин голямото количество злато беше открито в електронен сейф. Успяха да задържат рекордните 41, 6 кг. злато. Това е отново най-голямото количество, задържано от Агенция "Митници" от 2004 година насам", информира още Тонев.

Очертава се една интересна тенденция, отчитат от ведомството. У нас се внасят все повече катастрофирали или ударени от градушка коли от Канада и Съединените щати. Което породило съмнения за внос на цени 10 пъти по-ниски от реалните.

"Направи ни впечатление, че голяма част от луксозни автомобили, внасяни от Швейцария, при декларирането им за внос, не се декларира тарифна преференция. А по принцип имаме споразумение Европейския съюз с Швейцария", каза още директорът на Агенция "Митници".

Търговците на горива са станали по-дисциплинирани, казват от Агенция "Митници". Данните сочат, че приходите от тази дейност са с 10 % по-високи.

„Първата ни задача беше да изпълним фискалните задачи, които ни бяха поставени. За първи път Агенция „Митници” постигна приходи на годишна база над 10 милиарда лева”, каза Тонев. И обясни, че става въпрос за ръст от над 14%. „Най-големият ръст от 2008 година до момента”, уточни директорът.

 

 

Най-значителен годишен ръст се отчита при приходите от мита (38,0%), следвани от тези от ДДС при внос (30,1%) и акциз (4,0%). 

Тонев отбеляза, че в периода януари - април приходите от акциз са били с 86,8 млн. лв. по-малко, а през периода май-декември ръстът е 302 млн. лв. Касовите постъпления за 2021 г. от акциз на горива нарастват с 6,6% и с номиналния си размер от 2,44 млрд. лв. (2 441,1 млн. лв.) изпреварват резултатите не само от предходната година, но и от предпандемичната 2019 г. Контролът на данъчните складове и икономическите оператори, регистрирани по ЗАДС за горива, е бил един от приоритетите на изтеклата година, отбеляза директорът на Агенция "Митници".

Събираемостта от акциз за тютюн и тютюневи изделия през 2021 г. се увеличава с 2,4%. до 2,84 млрд. лв. (2 843,0 млн. лв.), а количествата цигари, обложени с акциз нарастват с 2,9%. 
Нетните приходи от акциз на алкохол, алкохолни напитки и бира през 2021 г. възлизат на 307,7 млн. лв. и отчитат повишение от 7,8% на годишна база. 

Постъпленията от ДДС при внос на стоки през 2021 г. отбелязват исторически най-висок ръст след влизането на България в ЕС, достигайки размер от 4,549 млрд. лв. (4 549,5 млн. лв.), сочи още отчетът. Това е с 30,1% повече от предходната година и с 8,6% над заложеното в годишния план. 

През 2021 г. постъпленията от мита при внос се повишиха и достигнаха 289,7 млн. лв., което представлява 120,1% изпълнение на заложения план. Следва да се отбележи тенденцията на постигане на върхови стойности на приходите от мита през периода юни – декември 2021 г., подчерта директорът на Агенция „Митници“. 

Активната дейност на митническите служители по отношение на борбата с митническите, валутните и акцизните нарушения и тяхната превенция се отразява и в други положителни, често рекордни резултати, каза Тонев. 

Задържаните наркотици са 3 пъти повече от конфискуваните количества през 2020 г., а броят на констатираните случаи нараства с 19%. 

Уникална за Европа като вид и количество беше и задържаната пратка от 450 литра течен метамфетамин (на 28.10.2021 г. на МП Летище София) при проверка на карго пратка от Мексико.
През 2021 г. българските митнически служители задържаха и над 2,6 млн. таблетки прекурсори. Иззетите лекарствени препарати, които могат да бъдат използвани за производство на наркотици, представляват най-голямото количество – обект на митническа измама или контрабанда, установявано от Агенция „Митници“ през последните 10 години. 

За първи път през изминалата година има и два случая на задържан хероин, пътуващ с контейнери с морски транспорт – укрит в битумни рула и в мраморни плочи. В резултат иззетото количество хероин е 4.5 пъти по-голямо в сравнение с 2020 г.

Данните за валутни нарушения показват, че през 2021 г. откритите недекларирани парични средства са близо 5 пъти повече спрямо тези от 2020 г. и надминават установеното като общ размер в предходните пет години (2016-2020 г). През 2021 г. при 94 случая е установена валута с левова равностойност от 21 802 211 лв. Най-големият случай е регистриран на 21.06.2021 г., когато митническите служители на МП Капитан Андреево откриха недекларирани британски лири и евро на стойност близо 2 млн. лв.  в два изходящи камиона.

Рекордни са и задържаните през изминалата година недекларирани златни и сребърни изделия, чието количество за 2021 г. е сравнимо с общо задържаните количества за предходните четири години. През 2021 г. митническите служители са открили златни накити с тегло над 134 кг, което е близо 6 пъти повече в сравнение с 2020 г. Среброто и сребърните изделия, задържани през 2021 г., са 132,8 кг или 2,6 пъти повече от установените през предходната година.

Най-голям е случаят от 20 октомври, когато в района на ГКПП Дунав мост – Видин, на изход от страната, са открити 41,6 кг златни изделия от 14-каратово злато с обща стойност по цени на едро над 2,2 млн. лв. Толкова голямо количество златни изделия в една пратка митническите служители задържат за първи път от 2004 г. насам. Ден по-късно, на 21.10.2021 г., на изходящо трасе на МП Малко Търново, митнически служители откриват недекларирани сребърни изделия с общо тегло 33,9 кг във вид на скрап за преработка.

Вследствие на засиления митнически контрол през последните месеци се отчита и спад на вноса и увеличаване на декларираната митнически стойност на луксозни автомобили от САЩ и Канада. През 2021 г. Агенция „Митници“ разкри схема за избягване на мита и ДДС при внос на луксозни автомобили от тези две държави, като бяха установени 1200 съмнителни случая. 

През изминалата 2021 г. служителите на Агенция „Митници“ са задържали и общо над 25 341,1 л и 3967 кг препарати за растителна защита. Най-големият случай е от 23.09.2021 г. на МП Капитан Андреево в товарен автомобил, идващ от Турция, при който са задържан товар от около 18 т с препарати и така е преустановен контрабанден канал, действал в продължение на година. 
„Повишените резултати се дължат на професионализма на митническите служители“, обобщи още Тонев и посочи, че в Агенцията вече активно се работи по проверка на автомобилите внос от Швейцария, както и по вноса на алтернативни изделия за пушене (т.нар. вейпове).

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.