МВР засилва проверките в търговските обекти в града

Областният щаб в Пловдив обяви затягане на противоепидемичните мерки в града. От понеделник заведенията и казината ще работят при запълване на 50% от капацитета им и ще могат да обслужват клиенти най-късно до 23.00 ч.

Властите в областта забраняват допускането на непълнолетни без придружител в големите търговски обекти. Полицейското присъствие там ще бъде засилено. По маршрутите на най-натоварените линии на градския транспорт пък ще бъдат пуснати повече коли, за да може да се спазва необходимата дистанция между пътниците.

Още един регион минава в Етап 3 от Плана за борба с пандемията

Данните сочат, че към момента 50% от интензивните легла в болниците са заети. Приетите пациенти са общо 506, 36 от тях са деца. Двама от най-малките пациенти са в интензивни отделения. Най-притеснителното е, че 16 от настанените в лечебни заведения деца са на възраст под 1 година.

"От понеделник ресторантите ще работят до 23 часа. Имаме уверението на ръководството на МВР, че ще има засилен контрол както по МОЛ-овете, така и по отношение на заведенията. Преустановяват се посещенията на непълнолетни в МОЛ-ове и търговски центрове без пълнолетен придружител. Ръководството на МВР ще проведе работна среща с охранителните фирми, които осъществяват контрола по спазване на мерките в търговските обекти", заяви областният управител на Пловдив Йордан Иванов. Браншът обаче се обяви против мерките.

„Не, няма да затворим, защото ние си спазваме абсолютно всички мерки, които трябва да спазим и работим в стерилна среда. Ще бойкотираме, защото това са неефективни мерки. В цялата страна сме взели решение да работим протестно. Нас ни сложиха като изкупителна жертва на обществото”. Това каза Деян Найденов, който е управител на нощни заведения в града под тепетата.

Доктор Недка Стоянова е общопрактикуващ лекар, който се грижи за над 2 хиляди пациенти. От началото на седмицата отчита рекорден скок  на болните с коронавирус.

„Почти всеки ден има положителни поне по 5-10 човека. Това, което е при всички на първо място, е болката в гърлото. Даже много пъти те описват не само болка, а като раздрано, и всеки тръгва с идеята това не е ковид, защото само гърло ме боли” казва д-р Стоянова.

В Хасковска област пък мерките се затягат от следващия четвъртък. Ресторантите ще работят  до 22 часа  при 50% от  капацитета си. В същото време въпреки огромния брой новозаразени, настанените в областната болница не са се увеличили драстично. Към момента те са 95.

 „Само трима са пациентите на интензивно лечение. 10 деца са хоспитализирани в детско отделение с COVID-19, които не се усложнени, т.е. отново не се налага интензивно лечение”, казва д-р Иван Иванов, зам.-управител на МБАЛ- Хасково.

От щаба в Хасково планират засилване на проверките, след като мерките влязат в сила.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.