Коментар на Георги Лозанов и Владимир Йончев

Необходимо е обединяване на законови разпоредби, след които медиите да бъдат задължени да декларират собствеността и приходите си. Това каза в ефира на "Твоят ден" медийният експерт Георги Лозанов. По думите му е важно да се знае кой влияе върху общественото мнение. 

"Имахме упрек към медиите, че играят корпоративна игра заедно с управляващите, предоставяйки комфорт срещу пари. Сега има положителна промяна в тази посока, но е важно моделът да не се възпроизведе отново", обясни той. 

Според журналиста Владимир Йончев до голяма степен вина имат работещите в медиите. 

"Журналистите се отказахме от много неща, които са стандарт в професията, в повечето случаи - заради недостиг на средства. Като резултат медиите започнаха да предлагат евтин продукт. Сега се усеща осъзнаване по тази тема, което е положително", добави той. 

МЕДИЙНИЯТ ЗАКОН: ДПС внася допълнение в текстовете

Йончев е скептичен, че лесно би се намерило решение с неясните медийни собственици. "Проблемът е много голям, и то повече за медиите, отколкото за политиците. Не са малко сайтовете, за които не се знае собствеността, не може и да бъде заведено дело срещу тях", коментира още той. 

Целия разговор вижте във видеото. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК

Редактор: