Проф. Иван Ничев попита кой определя кое е култура и кое е развлечение

Кинорежисьори изпратиха писмо до Народното събрание, Министерски съвет и министър-председателя Кирил Петков с молба за диалог за дългосрочна държавна политика в сферата на филмово изкуство. Писмото е изпратено и с копие до министъра на културата Атанас Атанасов и е подписано от общо 38 кинорежисьори. Подпис е положил и проф. Иван Ничев.

Той попита кой определя кое е култура и кое е развлечение, кое е стойностно и кое не. Според него не може критерият за подкрепа да е бройката зрители. "Има дискриминация. Когато режисьор има проект, който ще бъде трудно разбран и има малко публика, в следващите 5 години ще му забранят да прави филми", обясни той. И допълни, че киното не бива да се разделя на зрителско и фестивално. А ако елиминираш състезателите, които правят най-доброто кино, това може да се случи.

"Можеш ли да убиваш": Новият игрален филм на Иван Ничев

"Писмото е отговор на някои желания на колеги да правят разделение. То още не е факт. Ако тръгнем да гоним само зрители, ще почнем да слизаме към Женския пазар и Илиянци. Да не стигаме до бройката зрители на фолк певиците. Развлеченията могат да бъдат на много високо, но и на много ниско ниво", сподели проф. Ничев. И определи киното като горска поляна, приканвайки всички да съжителстват заедно, ръка за ръка на нея.

Утре ще бъде проведен разговор между кинодейците и министъра на културата.

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Редактор: Цветина Петкова