Експертен анализ на Румен Гълъбинов и Любомир Стефанов

"Необходимо е да се съблюдават три макроикономически показателя, за да видим дали този бюджет ни отдалечава от еврозоната. Това е бюджетният дефицит, затова е важен е ръста на БВП, дали ще бъде 4,8 или повече. Инфлацията трябва да е близка до тази в еврозоната, ние не се ме близко до средната през изминалата година, през настоящата е нужно да се стремим към подобряване на този показател. Трето е паритетът на покупателна способност, стандартът ни на живот, с този бюджет трябва да го вдигаме", това каза в „Твоят ден“ икономистът Румен Гълъбинов.

"Бюджетът е голям, балансовото му число е най-голямото, което сме имали досега, на фона на миналата година дадените обещания се натрупаха, те винаги са в посока разходната част, за да се оправдаят те и общественото очакване, големите разходи ще трябва да се гласуват", отбеляза икономистът.

Според него инфлацията е помогнала да се съберат повече пари, а това ще продължи и през тази година. 

"Бюджетът ще е разточителен, ако заложените капиталови разходи за големи обекти не успеят да бъдат стартирани, ако не са готови да се изпълняват при получаване на средства от ЕС. Без оперативните програми от Плана за възстановяване няма да се справим",  добави Гълъбинов.

Според него за България не е опасно да се взима нов заем, дългът ни може да се увеличи, но въпроса е дали е нужно и къде се инвестират средствата, или ще се използват за социални дейности.

Румен Гълъбинов смята, че е възможно и препоръчително намаляване на ДДС в енергетиката, за храните и лекарствата, за тока, за газа.

"Това ще повлияе възпиращо за скоково поскъпване. Ща намалее и мотивацията да се злоупотребява с ДДС", подчерта той.

За икономиста членството в еврозоната и в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие ще е успех за българската икономика.

Според политолога Любомир Стефанов вчерашният дебат за бюджета е бил тренировъчна престрелка.

"Разговорът бе що-годе по същество, имаше съдържание, но липсваше концептуалния спор", добави той.

За него меденият месец на правителството е свършил.

"Правителството трябва да администрира харчовете, те имат спирачки и стимули това да се разгърне. Не бива да се действа на парче, защото изглежда несериозно, даването на пари на калпак не действа в тяхна полза", смята Стефанов.

Политологът отбеляза, че вече недоволство към управляващите има.

"Правителството губи популярността си, крехката преднина на изборите трябваше да бъде използвана за въвеждане на непопулярни мерки, това не се случва", констатира той.

"Те поемат надолу. "Продължаваме промяната" не е позната, виждаме само две лица - Кирил Петков и Асен Василев. Няма местни структури, няма координатори, няма партия. Тези неща са важни, в демокрацията партийността е нужна, народните представители трябва да контактуват със своите избиратели. "Продължаваме промяната" може накрая да остане само фирмена табела", прогнозира политологът.

Според Любомир Стефанов стабилност в коалицията няма, а съществуват в динамично напрежение.

"Точки за напрежение има достатъчно - бюджет, минимална работна заплата, пенсии, взаимоотношенията с президентството", каза той.

"На Радев му е малко трудно да се върне в институционалните си рамки. Има хора, които са близки до него и сега са в правителството като негови говорители, това създава разнобой в коалицията", смята Стефанов.

Стефанов вижда възможност Румен Радев да оттегли подкрепата си от правителството, но не в степента и отношението към кабинета на Бойко Борисов.

"Длегитимирането на новото правителство е рисково и за президента, това би изглеждало несъстоятелно", отбеляза той.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.