Разговор с д-р Георги Кукушев, специалист по УНГ във ВМА

През този сезон почти всеки втори човек се оплаква от запушен нон, хрема или тежест в областта на челото. За настинка ли става дума, за синуит или за Омикрон?

"Запушеният нос може да бъде от най-баналното възпаление на носа или ринит, другата възможност е ринусинуит, тъй като лигавицита в носа и на с инусите една и съща и възпалението се прехвърля", това каза в "Пулс" д-р Георги Кукушев, специалист по УНГ във ВМА.

"Обикновено острият ринит и ринусинуит минават почти като преминаването на една настинка, лекували са се преди коронавируса, лекуват се и сега по същия начин", добави той.

"Хроничният синуит се получава, когато симптомите прогресират, когато минат повече от няколко месеца, защото когато една инфекция е от дълго време, лигавицата в носа и в синусите задебелява. Когато това стане, се създава предпоставка за задръжка в тези синуси, в един момент процесът е необратим, не могат да се дренират добре синусите и се налага оперативна намеса", информира лекарят.

"Много малък процент от случаите с острия синуит могат да стигнат до болница, това става при пълно запушване на синусите и няма как процесът да се обърне с медикаменти. Прави се скенер и при необходимост се дренира оперативно", отбеляза д-р Кукушев.

"Хроничния синуит се дели на два вида - с полипи и без полипи. Лечението е комбинирано - оперативно и медикаментозно", разясни още специалистът.

"Лесно може да се каже, че симптомите са близки до тези на коронавируса, но в днешно време прекалено се акцентира върху тестването и фокусирането върху тях, приликите и разликите, е работа на инфекционистите и специалистите. Омикрон често си протича като един нормален синуит, който почти всеки един човек го е карал", каза медикът.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.