Демонстрантите възнамеряват да се насочат към Страсбург след Брюксел, според съобщения в социалните мрежи

Властите в Белгия успяха да осуетят планираното блокиране на Брюксел от така наречения Конвой на свободата. 

Малка група от протестиращи срещу въведените, заради пандемията ограничения все пак се събра в близост до европейските институции. 

 Протестът не беше разрешен, а полицията не допусна в белгийската столица навлизане на автомобилите от конвоя, който тръгна от съседна Франция.

Белгия облекчава COVID мерките

От рано сутринта белгийската полиция предприе засилен контрол на трафика около Брюксел. Целта беше да се попречи на протестиращи, насочили се с различни превозни средства към белгийската столица. По време на пиковия час сутринта полицията затвори някои пътни платна на магистрали и наложи ограничения на скоростта. Сериозни мерки за сигурност бяха въведени около европейските институции в Брюксел, а полицията арестува няколко души със забранени предмети като ножове.

“Това, което искам е правителството да спре с този зелен сертификат, да няма повече никакви мерки искаме си свободата. Против ваксината сме”, заяви една от протестиращите.

Полицията в Брюксел е в очакване на „Конвоя на свободата“

“Идвам от Франция, а посланието ни е към правителството и депутатите да спрат тази глупост със сертификата, който не служи за нищо. Върнете ни свободите, върнете усмивките на децата ни”, каза друга.

Очакваха се много камиони да пристигнат в Белгия от Франция, а силите на реда се опасяваха от повторение на сблъсъците в Париж през уикенда, когато полицията използва сълзотворен газ срещу протестиращи на Шанз Елизе. Междувременно, в социалните мрежи се появиха съобщения, че демонстрантите възнамеряват да се насочат към Страсбург след Брюксел. От Европейския парламент в Страсбург, който има пленарно заседание, вече обявиха, че всяка неразрешена демонстрация ще бъде осуетена.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК

Редактор: