Тя пое първите си ангажименти, откакто се появиха опасения, че може да се е заразила с COVID-19

Британската кралица Елизабет II се върна във вторник към кралските си задължения в резиденцията си в замъка Уиндзор. Тя изпълни първите си ангажименти, откакто миналата седмица се появиха опасения, че може да се е заразила с коронавирус. Te възникнаха след като принц Чарлз даде за втори път положителен резултат за COVID-19 - два дни след като се срещна с 95-годишната си майка в Уиндзор. Съпругата му Камила, херцогиня на Корнуол, също даде положителна проба и оттогава двойката се самоизолира. От Бъкингамския дворец не разкриват дали самата кралица е направила тест за COVID.

Херцогинята на Корнуол Камила е с COVID, дворецът мълчи за кралицата

Във вторник кралицата, която този месец отбеляза 70 години на трона, проведе две виртуални аудиенции от Уиндзор, като се срещна чрез видеовръзка с новоназначените посланици на Естония и Испания.

Елизабет II, която се изолира в собствения си "балон" в Уиндзор, когато пандемията удари в началото на 2020 г., имаше здравословни проблеми през последната година и по лекарски съвет бе принудена да се оттегли.

Дворецът беше критикуван за липсата на прозрачност по този въпрос, като в крайна сметка потвърди, че през октомври тя е прекарала една нощ в болница за "предварителни" изследвания, чието естество така и не беше уточнено.

Кралица Елизабет II с тържество за 70-тата годишнина от възкачването на престола (СНИМКИ)

Въпреки това, след смъртта на съпруга ѝ принц Филип през април миналата година, тя отново запълва програмата си с празненства, с които да отбележи рекордното си царуване.

На 5 февруари, в навечерието на 70-годишнината от възкачването си на трона, кралицата организира прием за местните жители в Сандрингам, имението ѝ в Източна Англия. Съобщава се, че това е най-големият ѝ личен публичен ангажимент след здравните тревоги през есента.

За началото на юни са планирани четиридневни национални тържества по случай нейния платинен юбилей.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК

Редактор: Калина Петкова
Източник: БГНЕС