Той заяви, че е невинен

Бизнесменът Йордан Христов, чието име попадна в доклада на испанската полиция, разпространен до медиите в понеделник, не е извършил престъпление. Това заяви самият Христов пред “24 часа’.

Бизнесменът е обвинен, че е пълномощник на офшорна фирма от Кипър, която, според доклада на испанската полиция, е участвала в увеличението на капитала на испанската компания ЕМА БГС на Георги Йовчев, баща на Борислава Йовчева.

Компанията е притежател на бутик на стойност 2,2 млн. евро в Барселона. 

В доклада Христов е посочен като блясък на партия и ГЕРБ и нейния лидер Бойко Борисов. 

Той обясни, че има документ от прокуратурата в Испания, с който се удостоверява неговата невинност, а разследваните фирми и лица имат законен бизнес. 

„Барселонагейт”: Рашков е изпратил доклада по случая на Гешев

Документът е подписан от главния прокурор и разследването в Испания е приключило, обясни Христов. 

Пред “ 24 часа” бизнесменът каза още, че информацията, която стана достояние на медиите, са предварителните разработки на полицията. А на тяхна база се прави заключението, че Христов не е извършил престъпление. 

Разследването по случая с Йордан Христов продължило 2 години. Самият той получава документ от прокуратурата в Испания през месец юли, 3 месеца след архивирането на разследването. 

Бизнесменът обясни казуса и своята невинност с това, че няма санкции за нито една от обвинените фирми. А за случая с продадения моден бутик в луксозна част на Барселона Христов обясни, че по това време там затварят голяма част от магазините, поради политически размирици. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.