Това ще се случи до края на март

До края на март България ще разполага с линейки за тежки терени. Първата офроуд линейка е изцяло дело на доброволци. Тя не само ще оказва медицинска помощ на пострадали в труднодостъпни места, но ще доставя лекарства и хранителни продукти на хора, които бедстват в откъснати региони. Георги Влайков е един от инициаторите за създаването на спасителната офроуд линейка. Целта е да се реагира бързо и адекватно при инциденти в труднодостъпни места в планините.

 „Да кажем за пожара в Югово миналата година е много добър пример. Тогава имаше страшно много хора на терен и един такъв автомобил може да осигури долекарска помощ в труднодостъпен  терен”, каза Георги  Влайков,  председател на сдружение „Аварийно спасяване”- Пловдив.

Автомобилът струва 30 000 лева и е закупен с пари от дарения. Нужни са още около 8000 лева за медицинско оборудване.

Заради проблем със снега линейка не успя да извози болно дете

„Ще има дефибрилатор, ще има носилка, която е подходяща за пещерно и хеликоптерно спасяване”,  заяви Георги Влайков, председател на сдружение „Аварийно спасяване” в Пловдив.

Офроуд линейката ще спестява ценно време и за пострадалите и за спасители, които сега ходят с километри пеша в планински местности, за да отрият нуждаещите се.

„Всички искаме хеликоптерно спасяване в България. За съжаление може би няма да се случи толкова бързо, колкото ни се иска. Идеята е, че един такъв автомобил би бил спомагателен за една такава дейност”, каза Влайков.

В линейката ще работят - шофьор и двама парамедици, също доброволци.

Те са решени да оборудват  4 подобни офроуд линейки за Южна България и да закупят още толкова за Северна България.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.