Стихията нанесе и огромни щети

Бурята Юнис отне живота на най-малко 11 души в Европа, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
Силни пориви на вятъра и зрелищни вълни връхлетяха днес Обединеното кралство, а после достигнаха и европейския континент.  Стотици полети, влакове и фериботи бяха анулирани в цялата част на Северозападна Европа.

Човек, затиснат от повалени от бурята дървета, загина в Ирландия. В Лондон жена на около 30 години беше смазана при падане на дърво върху колата, с която е пътувала. Близо до Ливърпул отломки от къща са паднали върху стъклото на кола и са убили мъж. В Белгия жертва на бурята стана възрастен канадец, който живеел на корабче в пристанището Ипр. 

В Англия бяха регистрирани пориви на вятъра до 196 километра в час на остров Уайт. На други места бяха регистрирани пориви със скорост над 110 километра в час. Във Великобритания 140 000 домакинства са без ток, а милиони британци бяха призовани да не напускат домовете си. В Лондон част от покрива за залата "О2 Арена" се откъсна под силата на вятъра.

В Ирландия също 80 000 домакинства са без ток. Във Франция бурята предизвика в региона Бретан вълни с височина 9 метра. На нос Гри Не бяха регистрирани пориви със скорост 176 километра в час. Бурята Юнис връхлетя Европа, след като преди броени дни оттам премина бурята Дъдли, която отне живота на петима души в Полша и Германия.

Трима души са били убити от падащи дървета по време на бурята "Юнис", която връхлетя Нидерландия с мощни ветрове в петък, съобщиха от холандските служби за спешна помощ, цитирани от БГНЕС. Нидерландия издаде най-високия си предупредителен "червен код", тъй като бурята връхлетя крайбрежието с пориви до 141 км/ч, според обществената телевизия NOS.

Един човек е попаднал под паднало дърво в столицата Амстердам и е починал, въпреки че е бил откаран в болница, съобщиха от пожарната служба в Twitter.

Втори човек е загинал, когато дърво се е стоварило върху колата му в Димен в покрайнините на Амстердам, допълват от пожарната. От паднало дърво е загинал и един велосипедист в Амстердам, съобщи противопожарната служба.

Бурята откъсна част от покрива на стадиона на футболния отбор ADO Den Haag и е разрушила спортна зала в Делфт, съобщават местните медии. Всички влакове и обществен транспорт бяха отменени, много училища бяха затворени, а шофьорите бяха предупредени да не излизат на пътя.

Холандският превозвач KLM отмени повече от 200 полета от летище "Схипхол" в Амстердам. Бурята "Юнис" предизвика хаос и във Великобритания и Ирландия, където един човек беше убит от падащо дърво.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Редактор: Станимира Шикова