Според украинския външен министър Дмитро Кулеба то трябва да се състои незабавно

Украинският външен министър Дмитро Кулеба поиска от държавите членки на Съвета за сигурност на ООН да обсъдят спешно практически стъпки за гарантиране на сигурността на страната му и намаляване на напрежението с Русия, предадоха агенциите.

Рязка ескалация на напрежението около Украйна (ОБЗОР)

В съобщението на министъра в Twitter се посочва, че такова заседание трябва да се състои незабавно. Кулеба написа още, че след руските изявления за възможно признаване на двата райони всички трябва да се фокусират върху усилията за деескалация.

"Всички осъзнават последиците. Има много емоции, но точно сега всички ние трябва спокойно да се съсредоточим върху усилията за деескалация. Няма друг начин", посочи той.

Русия е постоянен член на Съвета за сигурност, което ѝ дава право на вето, припомня Ройтерс.

Лидерите на ДНР и ЛНР поискаха от Путин да признае независимостта им

Междувременно президентът на Украйна Владимир Зеленски съобщи, че е свикал спешно заседание на Съвета на национална сигурност и отбрана във връзка с призивите за признаване на самообявилиге се Донецка и Луганска народни републики, които прозвучаха по време на проведения днес Съвет за национална сигурност на Русия.

„Във връзка с изявленията, направени по време на заседанието на Съвета за сигурност на Руската федерация, проведох спешни консултации с Еманюел Макрон и Олаф Шолц и свиках заседание на Съвета за национална сигурност и отбрана “, написа украинският лидер в Twitter. 

От Организацията на обединените нации призоваха всички страни да се въздържат от "едностранни действия", които биха подкопали териториалната цялост на Украйна. Това стана минути преди Русия да обяви, че президентът Владимир Путин ще признае украинските бунтовнически територии за независими.

"Бихме искали да насърчим всички участници да се въздържат от всякакви едностранни решения или едностранни действия, които биха могли да подкопаят териториалната цялост на Украйна", заяви говорителят на ООН Стефан Дюжарик.

"Всички въпроси трябва да се решават чрез дипломация", добави той, подчертавайки призива на световната организация за "максимална сдържаност", за да се избегне ескалация на напрежението.

ВСИЧКО ЗА ЕСКАЛАЦИЯТА НА НАПРЕЖЕНИЕТО МЕЖДУ НАТО И РУСИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Редактор: Росана Манева
Източник: БТА; БГНЕС