Коментар на Тодор Тагарев, Асен Генов, Захари Захариев, Славчо Велков, Валери Тодоров, Милен Керемедчиев, Момчил Минков, Ангел Найденов и Георги Панайотов

Русия започна военни действия в Украйна. Малко след началото на атаката в страната беше обявено военно положение. Взривове от ракети се чуват в редица големи градове на Украйна, включително столицата Киев.

В студиото на „Здравей, България” анализ на ситуацията към момента направиха Тодор Тагарев, Асен Генов, Захари Захариев, Славчо Велков, Валери Тодоров, Милен Керемедчиев, Момчил Минков, Ангел Найденов и Георги Панайотов.

ИЗВЪНРЕДНО: Путин обяви военна операция в Донбас (ВИДЕО)

„Всяка война започва с политически цели и се подчинява на политиката, но в момента, в който тя вече е започнала, си има своя собствена логика. Няма как да прогнозираме как ще се развие тази война. Путин не би имал нищо против да овладее цяла Украйна и да продължи нататък”, заяви проф. Тодор Тагарев, бивши министър на отбраната.

„Според мен първостепенните му цели са първо да осигури сухопътен коридор между т.нар. републики и Крим и след това зависи от ситуацията – може да се опита да вземе половин или цяла Украйна. Към момента според мен той не планира развитие на операцията извън Украйна”, каза още той.

Българи за ситуацията в Украйна

„Вчера стана ясно какво предстои като намерение, след като беше на 100% изтеглен съставът на всички руски дипломатически представителства от територията на Украйна. Това е един от преките признаци за военна намеса”, коментира Славчо Велков – експерт по сигурност.

„Украйна има сериозни възможности за провиовъздушна охрана. От тук нататък няма да се отиде към това, което наричаме пълномащабна война”, добави той.

„Започналата голяма геополитическа игра на покер се развива с пълна сила. Ако не си даваме сметка, че това, което се случваше досега в отношенията между Русия и Украйна и Русия и Запада от друга страна, е само елемент от опита за прекрояване на цялото геополитическо пространство, оставяме погледа върху едно дърво да не ни позволи да видим цялата гора”, каза Захари Захариев – председател на Фондация „Славяни”.

„Русия се превръща в азиатски колос, но е на глинени крака, защото Китай само това и чака. Докато се занимава с измислените си проблеми със сигурността, Русия категорично отслабва своя източен двор, а там чака Китай”, посочи журналистът Асен Генов.

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Редактор: Росана Манева