Градът е с население от около три милиона души

Хората в Киев днес стояха на дълги опашки, опитвайки се да се снабдят с хранителни продукти, след като руските сили нахлуха в Украйна и огромно задръстване блокира главния път в западната част на столицата, докато други се опитваха да избягат, съобщи Ройтерс.

Снимка: БГНЕС

Киев не беше нападнат, но се забелязваха признаци на нервност, тъй като самолети прелитаха над главите на хората, чуваха се експлозии и рано сутринта прозвуча сирена за извънредни ситуации.

Взривове разтърсват редица украински градове (ВИДЕО)

Снимка: БГНЕС

Дори след седмици на предупреждения от страна на украински и западни политици, че руската атака е неизбежна, някои хора бяха сварени неподготвени в града с население от около три милиона души.

Снимка: БТА

Други жители бяха решени да заминат и да намерят, както те смятат, относителна безопасност в Западна Украйна, след като руският президент Владимир Путин нареди започване на "специална военна операция" в източната част на страната.

Преди обяд беше спряно движението по четирилентовия път към западния град Лвов. Автомобилите се простираха назад на десетки километри, съобщиха очевидци пред Ройтерс.

Жертви, ранени и хора в неизвестност след ударите в Украйна

Снимка: БТА

Кметът на Киев Виталий Кличко направи обръщение към своите съграждани с призив да не изпадат в паника.

„Скъпи киевчани,

Украйна е атакувана от агресор. Грохотът на снарядите се чува и в Киев. В момента най-страшният враг е паниката. Нека не губим самообладание. Нека всеки, който не участва в дейността на критичната инфраструктура и поддържането на живота в града, да си остане вкъщи. Дръжте в готовност „куфар за спешни ситуации“, документи, минимално количество вещи от първа необходимост, за да може при нужда оперативно да се стигне до укритията или хранилищата. Градските власти в столицата продължаваме да осигуряваме работата на града. Нека се държим. Длъжни сме да устоим!“, се казва в обръщението. 

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Нека се държим. Длъжни сме да устоим!“, се казва в обръщението.

Източник: БТА/БГНЕС