Експертен анализ от Милен Керемедчиев и Йордан Божилов

"В началото на хуманитарна криза сме, както стана ясно, няма таргетирани цивилни обекти, но дори и само удари над военни цели предизвикват паника в населението, те искат да се отдалечат от ударите. Засега се движат на запад, нама желаещи да напускат самата страна", това каза в "Твоят ден" Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи и международен анализатор.

"В момента няма огромно струпване от хора на границата, но това предстои с разрастването на военните действия, ако това се случи", предположи той.

"Това ще бъде логистичен кошмар - 4000 наши сънародници са изявили желание да напуснат страната, те са с българско гражданство, това става чрез дипломатическите представителства, посолство, консулства", добави Керемедчиев.

Той припомни, че към тях трябва да се прибавят и множество украински граждани с български корени, които също биха могли да пожелаят в един момент да напуснат страната.

"При забрана за полети във въздушното пространство на Украйна, настина ще стане много трудно придвижването на тези хора", отбеляза анализаторът.

"Президентът Путин сам определи целта на тази атака в няколко изказвания - установяване на контрол над Украйна и не само над нейната територия. Военните действия показаха далечни стрелби и унищожаване на инфраструктурата, което за мен води до извод за подготовка на сухопътна операция", заяви Йордан Божилов, председател на Софийския форум за сигурност, експерт по сигурността.

Целия разговор вижте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.