Това заяви американски служител в сферата на сигурността

Руските сили напредват към украинската столица Киев и още руски войници продължават да навлизат в Украйна, заяви днес американски служител в сферата на сигурността, предаде Ройтерс. Служителят, който сподели с Ройтерс тази информация, поиска да остане анонимен. Според него досега Русия е изстреляла над 160 ракети по цели в Украйна.

Русия иска да блокира Киев и да създаде наземен коридор с Крим и Приднестровието, заяви украинската армия, цитирана от Ройтерс. Украинските сили се сражават с Русия на три фронта, след като Москва започна днес настъпление срещу Украйна по земя, море и въздух.

Съединените щати смятат, че руската инвазия в Украйна има за цел да "обезглави" правителството на Украйна, като едно от основните три направления на руската офанзива е насочено срещу столицата Киев, заяви високопоставен американски служител в сферата на отбраната.

"Индикациите, на които станахме свидетели досега, през тези първи по-малко от 12 часа (от началото на руската офанзива срещу Украйна), съвпадат с нашата по-раншна оценка, че целта му (на руския президент Владимир Путин) ще да е тази: да "обезглави" правителството", заяви служителят, който поиска да остане анонимен и не разкри доказателства за думата си.

Американският представител изтъкна, че случващото се до момента изглежда е само първата фаза на широкомащабна руска инвазия, като понастоящем в операцията е използвана само малка част от над 150-те хиляди руски войници, струпани в близост до границата на Русия с Украйна.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Редактор: Станимира Шикова
Източник: БТА