За това сигнализираха зрители на NOVA

Опит за измама с помощите за бежанци от Украйна. За това сигнализираха зрители на NOVA.

По думите им фалшивият призив за съдействие бил разпространен от жена, представила се за 40-годишна украинка, избягала от войната с шестгодишното си дете. Едни от първите отзовали се да помогнат са хората от Националната асоциацията на доброволците в България.

Русия отваря хуманитарни коридори за евакуация в Украйна

Красимир Каракашев е председател на доброволческо формирование „Мейдей“-Пловдив. Той разказва, че получил информация за жена, която има нужда от хранителни продукти. Тя самата изпратила списък, който включвал провизии за около седмица.

С още доброволци купуват всичко необходимо и оставят в магазина 250 лева.  Свързват се отново с жената. След като разбира, че искат да доставят помощта на място, а не чрез куриер, тя заявила, че украинката и детето й са вече в асеновградското село Кочево. Там обаче не ги откриват. И отиват на първоначално посочения адрес, бл. 4-ти в жилищен район “Тракия“. Търсят жената, представящата се като Силвия Крумова. Живущите в блока отричат да познават такава жена. А тя спира да вдига телефона си. Ние също я търсим. По-късно доброволците разбират, че това е измамна схема.

 

 

„Оказа се, че това е професията на тази жена - измами. Това е много долна и гадна постъпка още повече, когато хора от Украйна действително се нуждаят от такава помощ в този момент”, смята Красимир Каракашев.

Мъжът ще подаде жалба в полицията, а закупените хранителни продукти вече е предоставил на организация, която доставя помощи за Украйна.

Повече вижте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.