Байдън, Шолц, Макрон и Джонсън проведоха видеоконферентна среща

Приключиха четиристранните консултации относно развитието на ситуацията в Украйна между президентите на САЩ Джо Байдън, на Франция Еманюел Макрон, канцлера на Германия Олаф Шолц и премиера на Великобритания Борис Джонсън. Четиримата лидери проведоха днес видеоконферентна среща, която продължи повече от час, съобщи говорителят на германското правителство Щефен Хебещрайт, цитиран от БГНЕС.

Приключи третият кръг преговори между Украйна и Русия

"Бяха обсъдени опасенията от по-нататъшна ескалация на руските действия, както и въпросът за хуманитарните доставки в зоните на военните действия", каза той. "Страните бяха единодушни, че защитата на цивилното население трябва да има приоритет и че Русия трябва незабавно да прекрати операцията, която нарушава международното право, и да изтегли войските си”, се казва в съобщението.

Страните са обсъдили и допълнителни възможности за хуманитарна помощ за Украйна. "Те се обединиха около мнението, че всички дипломатически усилия за разрешаване на кризата заслужават подкрепа", се казва още в изявлението. 

Песков обяви условията, при които Русия ще спре военните действия в Украйна

Президентът на САЩ Джо Байдън и лидерите на Франция, Германия и Великобритания потвърдиха решимостта си да продължат да увеличават разходите на Русия за нейното "непровокирано и неоправдано нахлуване в Украйна", съобщиха от Белия дом, цитирани от Ройтерс и БТА.

Те подчертаха, че остават отдадени на "ангажимента си да продължат да осигуряват сигурност, икономическа и хуманитарна помощ за Украйна", се казва още в изявление на Белия дом.

Страните от НАТО засилиха присъствието си в балтийските страни след нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари и още войски и военно оборудване са напът, заявиха политиците.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.
Редактор: Росана Манева
Източник: БГНЕС; БТА