В документа се подчертава, че решението е взето в резултат на конфликта в Украйна

Европейската комисия (ЕК) изложи план на страните от ЕС за пълно спиране на доставките на въглища, нефт и газ от Русия, който трябва да бъде осъществен до 2030 г. Това се посочва в публикувания днес план на Европейската комисия, наречен REPower EU, предаде БГНЕС.

"Европейската комисия предложи план, който да направи ЕС независим от руските изкопаеми горива много преди 2030 г., като се започне с газа", се казва в документа. Той подчертава, че решението е взето в резултат на конфликта в Украйна.

Фон дер Лайен: Твърде зависими сме от руските изкопаеми горива

Според планът на ЕК, страните от ЕС трябва да намалят зависимостта си от руските газови доставки с 67% до края на тази година заради конфликта в Украйна. В плана на Европейската комисия се подчертава, че цените на енергията в Европа вече са се превърнали в "остър и задълбочаващ се проблем".

"Планът включва серия от мерки в отговор на нарастващите цени на енергията в Европа и за запълване на капацитета за съхранение на газ за следващата зима. Планът включва диверсификация на доставките на газ, ускоряване на прехода към възобновяеми източници на газ и замяна на газа при отоплението и производството на електроенергия. Всички тези мерки ще намалят търсенето на руски газ с две трети (67%) до края на тази година", се казва в документа.

ЕК ще задължи всички страни от ЕС да запълнят подземните си газохранилища (ПГХ) на поне 90% до 1 октомври всяка година.

Радев: Ако искаме да унищожим икономиката си, да подкрепим санкциите за газ и петрол срещу Русия

"До април Европейската комисия възнамерява да представи законодателно предложение, което ще изисква всички съоръжения за ПГХ в Европейския съюз да бъдат запълнени поне на 90% до 1 октомври всяка година", се казва в документа.

Това предложение ще включва мониторинг и контрол на нивото на запълване, както и споразумения за солидарност (взаимна подкрепа) между страните от ЕС", се казва в документа.

“До краят на тази година, ще заместим две трети от вноса на газ от Русия. Това ще сложи край на прекомерната зависимост и ще ни даде място за маневриране, от което се нуждаем. Повтарям - две трети до края на годината. Трудно е. Много трудно, но е възможно. Ако имаме волята да се движим по-бързо отколкото досега”, заяви еврокомисарят Франс Тимерманс.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Редактор: