Байдън предупреди, че хората трябва да са готови да платят цената

Съединените щати решиха да спрат вноса на руски енергийни източници - петрол, газ и въглища. Това е първата мярка, която от началото на войната Вашингтон взима самостоятелно, а не в координация с европейските си партньори. Причината за това - САЩ внасят само 8% от своите енергийни суровини от Русия. 3% е суровият петрол.

Ако днес цената на петрола на световните пазари стои спокойно - малко над 120 долара за барел, то средната цена на бензина в САЩ скочи с 8 цента, като достигна 4,25 долара за галон, което е 1,16 долара за литър или 2,13 лева. Най-скъпо бензинът се продава в Калифорния, където достига до 8 долара на места.

Американският президент Джо Байдън предупреди, че тази ситуация се очаква да продължи и хората трябва да са готови да платят цената. „Налагаме тези забрани, като сме наясно, че много от нашите европейски съюзници може да не са в състояние да се включат. САЩ добиват много повече собствен петрол, отколкото всички европейски страни, взети заедно. Така че можем да си позволим тази стъпка”, подчерта той.

На този етап няма лесно решение, което може да компенсира загубите от руския петрол на световните пазари. Според изданието „The Wall Street Journal” Саудитска Арабия и ОАЕ отказват да преговарят с Белия дом за увеличаване на тяхното производство. Американците водят разговори и с Венецуела. За нея обаче ще бъде изключително трудно да започне да произвежда петрол в близко бъдеще заради занемарената инфраструктура. Иначе страната има най-много такива резерви.

Информация: Ясен Дараков

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitter и Telegram - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.
Редактор: Георги Генов